Sonntag, 1. März 2020

Mostarski Ikari za Dan nezavisnosti







Skokom sa Starog mosta i uz zastavu BiH mostarski Ikari čestitali Dan nezavisnosti

Spuštanjem državne zastave Bosne i Hercegovine zip-lineom od Lučkog mosta do platoa ispod Starog mosta u Mostaru i tradicionalnim skokom s luka UNESCO-ovog nadaleko poznatog spomenika u ledenu Neretvu mostarski Ikari su svim građanima BiH čestitali Dan nezavisnosti BiH.
Skok sa Starog mosta izveo je aktuelni šampion visinskih skokova sa Starog mosta u kategoriji na noge Igor Kazić, a šampion skokova u kategoriji na glavu, poznatiji kako let ili ''mostarska lasta'' Lorens Listo tokom prigodne svečanosti je podmlatku Kluba skakača u vodu Mostari uručiti diplome i medalje za očuvanje 450 godina starog dječjeg sna o letu i slobodi.
Listo ističe kako je ''dječački san o letu i slobodi'' u Mostaru bio nadaleko poznat , te naglasio kako je cilj oživjeti ga među što većim brojem mladih ljudi.
''San u Mostaru svoj djeci je bio da lete, da jedan dan skoče sa Starog mosta. To je ono što želimo vratiti u ovaj grad, jer djeca kroz let uče da sami donose odluke i da se ne boje ničega'', pojasnio je Listo.
Ta želja je poslana u svijet putem brojnih medija na transparentu jasno ispisana ''Molimo vas da nam pomognete spasiti 450 starih dječjih snova o rijeci, kanjonu, letu s mosta i slobodi’’
''Zadnjih 20 godina uvijek smo bili uz Mostar i obilježavali Dan nezavisnosti, ali po meni je ovo do sada najljepše organizovan Dan nezavisnosti, jer su uključena naša djeca'', kazao je Listo.
Podsjetio je kao je obilježavanje 1. marta izuzetno važno z mlade generacije koje moraju znati, da je to historijski dan kad su Bosanci i Hercegovci na referendumu izglasali nezavisnost i dobili svoju državu.
''Ovaj dan mi je izuzetno važan kako i svima koji vole BiH i nastojim ga uvijek obilježiti na pravi način. Zadnjih 20 godina koliko sam u Klubu skakača u vodu Mostaru uvijek ga obilježavam uz Stari most, gdje ističemo zastave naše države i govorio o značaju njene nezavisnosti. Tradiciju ćemo nastaviti njegovati i prenositi na mlade generacije , na kojima svijet i ostaje'', kazao je Listo.
Lorens Listo je inače inicijator osnivanja škole skokova za djecu, koja ima za cilj očuvati tradiciju mostarskih skokova, gdje je prošlog ljeta osvojio 13 medalju i dosegao rekord legendarnog Emira
Balića. Tada je najavio povlačenje kako bi prenosio znanje na mlade generacije.
(klix)



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen