Dienstag, 3. März 2020

Iz životinjskog svijeta: Brižni otac pavijan?



Ne ide u prirodi baš sve po zakonima prirode, kako se to često misli, ili zna reći.
Ponekad životinje traže neobične prijatelje, koje inače vrlo rado vole i pojesti. Najpoznatiji primjer je jedna lavica u Keniji, koja je usvojila antilopu i zaštitila je poput svog mladunčeta.
Domaći stanovnici su lavicu već nazvali imenom "Kamuniak", "Blažena".
Ono što je safari poduzetnik Kurt Schultz prije nekoliko dana vidio u Nacionalnom parku Kruger, više ga je podsjećalo na otmicu, nego na neku brižnu njegu.. Mužjak pavijana je jedno mladunče lava, staro dvije do tri sedmice, uzeo sa zemlje i odnio sa sobom na drvo. Tamo se lavić držao za krzno pavijana, onako kako to uobičajeno rade mlade pavijani. Da li je mužjak na ovaj način želio njegovu ženke uvjeriri u postojanje očinske ljubavi, ili nešto drugo, ostalo je nejasno.
Schultz je mogao samo nagađati da li će mladunče lava preživjeti ovu, navodnu, ljubav majmuna: "Mladunče je već bilo teško dehidrirano." A toga dana je bilo 30 stepeni Celzijusa. Safari vodič nije intervenisao.
Priroda u Nacionalnom parku će sve regulisati, i uzeti pod svoje - čak ako se to čini i surovim.

Usvojitelj
Pavijni žive u skupinama do 200 životinja sa strogom hijerarhijom. Mužjaci (kao na slici) rijetko sudjeluju u uzgoju mladih životinja. Najvjerovatnije, ovaj mužjak kao da je nešto polupao lončiće.
Usvojeno mladunče?
Vrlo je neobično da majka lavica napušta svoju mladunčad, staru samo nekoliko sedmica. Vjerovatno je tada bila u lovu, ili već mrtva.
Novi vrtić
Stablo marule naziva se i stablo slonova, a karakterišu ga plodovi veličine mirabelle.
(focus)
(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen