Samstag, 7. März 2020

Marš za 8. mart: “Mostarke, idemo u promjene”




(tekstovi koji slijede objavljeni su na portalu abrasmedia.info, dana 25. februara 2020.)

Marš za 8. mart: “Mostarke, idemo u promjene”

“Vratite nam pravo glasa” naziv je protestnog marša koji će se održati 8. marta, na Međunarodni dan žena, a koji organizuju građanke Mostara.

Okupljanje započinje u nedjelju, 8. marta, sa početkom u 11 sati, na Trgu Musala u Mostaru, odakle se maršira prema Španskom trgu, gdje će biti pročitan Proglas neformalne grupe žena i organizacija koje se bore protiv nevidljivosti žena u bh. društvu te obraćanje žena Mostara.

Program se nastavlja odlaskom u Blagaj privatnim autima, a potom je predviđeno penjanje na kulu hercega Stjepana Kosače i predstavljanje pozitivnog historijskog lika žene – bosanske kraljice Katarine Kosače.

“Pozivamo sve građanke i građane da se pridruže nedjeljnom Maršu kako bismo još jednom pokazali da se protivimo diskriminaciji žena, nasilju i nevidljivosti, tražeći politička, socijalna i kulturna prava.

“Marširajmo i zajedno proslavimo 8. mart, Međunarodni dan žena! Izađimo na ulicu i pokažimo otpor svakodnevnom ponižavanju žena!”, navode organizatorke.
(AbrašMEDIA)


Šutnja nas ne štiti!”: Osmomartovski marš u Banjaluci

Udruženje građana “Oštra nula” poziva na Osmomartovski marš, koji će krenuti ispred Narodnog pozorišta Republike Srpske, u nedjelju, 8. marta, u 12 sati.
“Osmog marta ponesite svoje crvene ruževe i krenite sa nama u OSMOMARTOVSKI MARŠ ispred Narodnog pozorišta Republike Srpske tačno u podne – KADA PREKIDAMO ŠUTNJU U IME SVIH ŽENA!
Pozivamo vas da nam se pridružite u osmomartovskom maršu po 9. put – jer zajedno smo glasniji! Tema ovogodišnjeg marša je #ŠUTNJA i pod parolom #ŠutnjaNasNeŠtiti želimo na jednostavan način poručiti da treba da reagujemo, te glasno ukažemo na problem i potražimo pomoć.
Šutnja medija, akademskih građana, javnih institucija i javnih ličnosti, udruženja građana, pojedinaca kao građana, ali po najviše samih žena o problemima žena – treba da se prekine!
Nadamo se što većem odazivu i angažmanu svih nas, kako bismo zajedno uticali na podizanje svijesti – čime želimo osnažiti i edukovati žene koje imaju probleme da traže pomoć i reaguju.
Ohrabrimo i stanimo uz sve žene, te ih uputimo zajedno na prave adrese koje pružaju konkretne informacije i usluge ženama koje žele da prekinu svoju šutnju i preuzmu kontrolu nad svojim životom”, navodi se pozivu na Osmomartovski marš.
(AbrašMEDIA)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen