Sonntag, 1. März 2020

Danas je Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine





Građani Bosne i Hercegovine su se prije 28 godina opredijelili za nezavisnu državu. Od tada se 1. mart obilježava kao Dan nezavisnosti BiH, a ovaj datum se smatra jednim od najznačajnijih datuma u modernoj istoriji BiH.
Referendum za nezavisnost je održan 1992. godine.
Referendumsko pitanje je glasilo: “Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?”
Tada se 64 posto građana izjasnilo da želi živjeti u “suverenoj i nezavisnoj Bosni i Hercegovini, državi ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive”.
Referendumu je pristupilo ukupno 2.073.568 glasača, što je predstavljalo izlaznost od 63,6 odsto. Od ukupno izašlih na glasanje, njih 99,7 odsto je glasalo za nezavisnost, a 0,3 odsto protiv te odluke. Rezultati referenduma su prihvaćeni 6. marta 1992. godine u Parlamentu Bosne i Hercegovine.
Parlament je 28. februara 1995. godine donio odluku da se 1. mart slavi kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Evropska ekonomska zajednica je priznala ovaj dan, a ukaz o proglašenju zakona kojim se 1. mart proglašava Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine i državnim praznikom potpisao je predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović 6. marta 1995. godine.
Prethodno je Zakon o 1. martu donijela Skupština RBiH, 28. februara 1995. godine. Na osnovu ovog akta, danas se Dan nezavisnosti obilježava samo u Federaciji BiH.
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen