Mittwoch, 4. März 2020

Sa stranica stare Štampe: Prva žena liječnica u Mostaru, 1893.





U časopisu “Dom i Sviet” iz 1893. godine objavljen je članak o imenovanju dr. Bohuslave Keck, prve liječnice u Mostaru:

Ženski liečnik u Mostaru: Iz Sarajeva javljaju da je poglavica zem. Vlade za Bosnu i Hercegovinu imenovao gospodju dr. med. Bohuslavu Keck privremenim bosansko hercegovačkim oblastnim liečnikom u Mostaru. Ovo je drugi ženski liečnik u posjednutih zemljah. Gdja dr. med. Ana Bayer djeluje u dolnjoj Tuzli. Obje doktorice su Českinje”.

Inače, Bohuslava Keck rođena je 18.03.1854. u Češkoj i prva je Čehinja sa diplomom medicinskog fakulteta. Dolaskom u Mostar 1893 godine ističe se svojim znanjem i 1896. godine dobija stalno zaposlenje. Piše medicinske članke koji izlaze u raznim časopisima, između ostalih i u mostarskom "Osvitu". U toku svoga boravka u Mostaru, pomagala je pojedincima na opismenjavanju.
Od 1900 godine radi kao profesor na Višoj djevojačkoj školi u Mostaru. Vrhunac je dosegla 1898. godine, kada je liječila 1127 pacijenata (57% žena, 31% djevojčica, 12% dječaka).
Ona je prva počela savjetovati građane Mostara i upozoravati ih posebno na opaku bolest tubelkulozu. Međutim, nije ostala samo na savjetovanjima i objavljivanju članaka, nego je oštro zamjerala nadležnim organima na propustima koji ne omogućuju razvoj i primjenu moderne medicine. U listu Osvit iz 1905, u seriji od četrdeset nastavaka, ona upozorava sugrađane na potrebu higijenskog stanovanja, odijevanja, dječjeg odgoja, izbora zvanja, način njege bolesnika, kao i potrebu redovitog kupanja i dezinfekcije. Već sljedeće godine, ponukana pojavljivanjem brojnih slučajeva tuberkuloze, objavljuje seriju priloga pod naslovom „O tuberkulozi pluća te o načinu kako se ima ista suzbiti.”
Nakon osamnaset godina plodnog rada, dr. Bohuslava Keck napušta Mostar i vraća se u rodnu Češku. Zbog zdravstvenih problema izazvanih dijabetesom umire 17.10.1911.

fotografije: tekst iz časopisa i dr. Bohuslava Keck

priredili: Armin Džabirov/Smail Špago/ Tibor Vrančić
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen