Dienstag, 10. März 2020

Učiti iz krađe umjetnosti


posjetiteljka pred slikom 
Rembrandt »Ganymed in den Fängen des Adlers«, 1635.

Wermeer “Brieflezende vrouw in het blauw“ 1662-1664.

Raffaello “Madonna Sistina” 1513-1514.

Galerija slika u Drezdenu je u potpunosti ponovo otvorena.

Od zadnjeg vikenda u februaru, čuvena galerija slika Državne umjetničke kolekcije u Drezdenu napokon je ponovno potpuno dostupna posjetiocima. Od 2013. godine obnavljana je u fazama, sa velikim trudom i pažnjom do detalja.
Rafaelova "Sikstinska Madona" ili Vermeerova "Čitačica pisama" došle su još bolje do izražaja. Kulturni grad na Elbi uskoro će zasjati jednako kao i prije. Zeleni trezor, koji pripada umjetničkim kolekcijama, ostaje zatvoren.
Provalnici su proteklog novembra iz njega ukrali istorijski nakit. Istraga još traje, a policija analizom video materijala pretpostavlja da su bila najmanje četvorica počinitelja.
Njemačko muzejsko udruženje sazvalo je „Sigurnosnu konferenciju“ koji će biti održana tokom marta u Berlinu. Time žele reagirati na "spektakularne pljačke nad pojedinim muzejima", koje su u posljednje vrijeme izazvale senzaciju”, navodi se u najavi konferencije.
Prije svega, trebalo bi razjasniti pitanje: Da li se kriminalna scena profesionalizirala brže od sigurnosnih mjera u muzejima?
Ovaj sastanak zvuči manje svečano, ali i prilično uzbudljivo.
I naravno, svi će na ovom događaju govoriti o Dresdenu.
(spiegel)
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen