Freitag, 8. Juli 2016

Sedamdeset godina bikinija






Dvodjelni kupaći kostim, dva trokutića dole, dva trokutića gore, vezani tankom niti, izazvali su pravi skandal prije 70 godina, kad su se pojavili u javnosti
Luis Reard (1894) bio je automehaničar po zanimanju, ali i pametan momak. Parižanin koji je preuzeo butik za donji veš od njegove majke, htio je samo malo provocirati, kada je maleni komad tkanine nazvao prema Bikini atolu u južnom Pacifiku. Tamo su toga vremena Amerikanci vršili atomske testove. Svijet je vrištao od negodovanja. A onda je bikini kupaći kostim došao u sam vrh interesovanja. Izum koji se mogao spakovati u kutiju šibica. Kod  muškaraca je izazivao klasični refleks gutanja pljuvačke, a kod nekonvencionalnih žena oluju oduševljenja.
Čak 55 hiljada gledalaca došlo je u „Mooulin Rouge“ kako bi vidjeli plesačicu Micheline Bernardini (danas 88). Ona je bila jedini model koja se usudila nositi taj odjevni predmet. Sve ostale su to ljubazno odbile.
Moralisti su bili u većini i godinama su brusili oštricu kritike protiv novih manira mode. Taj griješni komadić mode satanizovan je, a u Italiji, Španiji i Australiji, čak je bio zabranjen i zakonom. Pa čak i u Riju je bio organizovan jedan anti-bikini klub.
Na izboru za miss, u Londonu, mogao se nositi sličan kupaći kostim, ali pod uslovom da pokriva sve do pupka. Nasuprot tome, čak su i stare grčke vaze pokazivale žene u dvodjelnim kupaćim kostimima, u kojima bi se i danas mogli proći na hipi plažama.
Uprkos svim protivnicima, lagani kostim se malo po malo, tokom godina, probio kontra debelog vunenog jednodjelnog kostima, koji je mokar težio dobra 4 kila na vagi. Izuzetak je dugo godina bio grad Passau u Njemačkoj, u kome je bio zabranjen sve do 1968. godine.
U međuvremenu, bikini piše sasvim druge rekorede. Najskuplji poznati je plaćen 25 miliona eura, ukrašen sa 150 karatnim dijamantima, a postoje modeli sa ugrađenim broječima ultra ljubuičastog zračenja, ili sa ugrađenim LED svjtiljkama iznutra.
Sve u svemu, sigurno je samo jedno: njegov sjaj nikada neće nestati.
(izvor:express)
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen