Freitag, 22. Juli 2016

Nova bolest: Selfie lakat




Do juče je to bilo tenisko rame, a sada nas boli selfie lakat. Teško je zamisliti savremenog turistu, koji putuje svijetom, a da nije opremljen smartfonom i selfie štapom, kako bi sam sebe, ili čitavo društvo uslikao pred nekom svjetskom znamenitošću, ili u nekoj nesvakidašnjoj pozi.
Nekada u vrijeme fotoaparata to se rješavalo ljubaznom molbom nekom drugom turisti, ili prolazniku, da napravi sliku grupe. To je često dovodilo do ugodnih razgovora, poznanstava, a danas, svako za se…
I upravo to je razlog pojave jedne nove pošasti,do  masovne napregnutost zbog okretanja i držanja ruku, kako bi se ispravno obuhvatio smartfon kod fotografisanja. Medicinari već dugo vremena upozoravaju od psihičke opasnosti kod korištenja mnogih digitalnih aparata, gdje se ne misli samo na elektro smog, koji nas sve okružuje, od kuće, kancelarije, kafića pa čak i ulice. Kompjuter i smartfon zadržavaju tijelo duže vremena u neprirodnom položaju. A kao i obično, kod svih kroničnih poteškoća, pojava se uočava tek onda kad više nema vremena da se nešto poduzme protiv toga.
Kod pravljenja selfija, ni korištenje selfie štapa nije nikakvo rješenje. I sa ovim štapom ruka se zadržava u neprirodnom položaju.
Pomoći mogu male vježbe opuštanja, ali najbolje od svega pomaže, praviti što manje selfija.
(izvor:stern)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen