Montag, 11. Juli 2016

Euro 2016: Portugal na krovu Evrope!

...gol Edera u 109. minuti za 1:0 i prvu titulu prvaka Evrope sa Portugal...

Fudbalska reprezentacija Portugala osvojila je prvu  titulu evropskog pvaka.
U finalnoj utakmici 15. Evropskog prvenstva  Portugalci su  na  pariškom “Stade de Franceu”, pred 90.000 gledalaca, u produžetku pobijedili domaću selekciju Francuske  sa  1:0 (0:0, 0:0). Strijelac pobjedničkog gola bio je Eder u 109. minuti.
U regularnih 90. minuta susret je završen bez golova.
Prvi dio susreta obilježila je povreda prve zvijezde Portugala Cristiana Ronalda, koji je zamijenjen u 25. minuti. U ovom dijelu igre Francuzi su imali inicijativu, ostvarili su  nekoliko dobrih  prilika da povedu, ali su  šutevi Mousse Sissoka bili neprecizni, dok je pokušaj najboljeg strijelca ovogodišnjeg Eura Antoina Griezmanna da glavom pogodi mrežu zaustavila portugalska odbrana. Sa druga strane Portugalci ka okviru protivničkog gola nisu uputili ni jedan udarac.
U drugom poluvremenu Francuzi su nastavili sa pritiskom ka protivničkom golu. Dobre prilike za vodstvo ponovo su imali Griezmann u 66. i Sissoko u 84. minuti, a u posljednjim sekundama najbolju priliku da Francuzima donese treću titulu imao je rezervista Gignac, ali je njegov pokušaj zaustavila stativa.
Portugalci su titule došli u drugom dijelu produžetka. Nakon što je prvo Gereiro je pogodio okvir gola iz slobodnog udarca u 108. minuti, već u sljedećem napadu rezervista Eder je preciznim  udarcem po zemlji sa oko 25 metara savladao Lorisa. Do kraja susreta Francuzi su sve karte bacili u napad, dok su Portugalci imali priliku da iz kontranapada povećaju  prednost, ali je rezultat ostao nepromijenjen.
Portugalci su tako u svom drugom finalu došli do prve titule. Prvo finale igrali su na EP-u  2004. godine kada su na domaćem terenu u Lisabonu neočekivano poraženi od Grčke.
U predtakmičenju ovogodišnjeg Eura Portugalci su u F-grupi tri puta remizirali, sa Islandom 1:1, Austrijom 0:0 i Mađarskom 3:3. U eliminacijama u osmini finala savladali su Hrvatsku sa 1:0, u četvrtfinalu Poljsku sa 6:4 nakon izvođenja penala, dok su u polufinalu bili bolji od Velsa sa 2:0.
(novasloboda:ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen