Samstag, 16. Juli 2016

Iz istorije filma: Kako je nastao pojam Paparazzi




Kao roj insekata guraju se fotografi u filmu „Slatki život” (La dolce Vita, 1960.) oko prominentnih ličnosti iz Rima. Za ove dosadne lovce na slavne režiser Federico Fellini pronašao je ime „Paparazzi”  .
Niko ih ne voli, ali se na njihovim fotografijama objavljenim u medijima pogledi vrlo rado zaustavljaju. Dosadni fotografi koji tragaju za kompromitirajućim snimcima iz života promi ličnosti, a nakon što ih naprave, najčešće ih nude najčitanijim tabloidima.
Jedan od tih dosadnih fotografa, Tazio Secchiaroli iz Rima, bio je inspiracija italijanskom star režiseru Federicco Felliniju za ovaj njegov najpozantiji film. Secchiaroli je postao poznat baš po neugodnim incidentima. U tada modernom „Cafe de Paris” u Via Veneto, u Rimu, jednom prilikom primijetio je egipatskog kralja Faruka u jednoj neugodnoj situaciji, a kad je sijevnuo blic fotoparata, izazvao je takav bijes kod monarha, da je na kraju prevrnuo sto, za kojim je sjedio. U filmu Slatko život ulogu bulevarskog fotografa igra glumac Walter Santesso, a režiser mu je dao ime Paparazzi.
Ime je preuzeo iz knjige „By the Ionian Sea” jedne priče sa putovanja od Georga Gissinga, koju je režiser čitao u vrijeme pripreme scenarija za film. U knjizi autor spominje domaćina jednog odmaralištau Catanzaru, po imenu Coriolano Paparazzo.
Ime se svidjelo Falliniju, jer ga je zvučno podsjećalo na dosadnog komarca.
(izvor:PMmagazin)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen