Samstag, 23. Juli 2016

Kino: Kina spašava Hollywood


Do prije koju godinu, u Hollywoodu je javljao strah od neprijateljskog preuzimanja putem kineskih investitora i koncerna, koji su otkupljivali sve više kinoteka i produkcijskih firmi.
Sad se pokazuje da bi Hollywood bez Kine bio u velikim poteškoćama. Veoma skupi filmski projekat, film fantazije „Warcraft: The Begining”, „Snaga rata: Početak”, kojga je režirao Duncan Jones, sin Davida Bowija, u SAD je postigao neuspjeh, sa prihodom od samo 45 miliona dolara. Film se upravo prikazuje u kineskim kinima, gdje je do sada postigao pet puta veći prihod. Za razliku od Amerikanaca i Evropljana, Kinezi se oduševljavaju takvom vrstom filmova.
Takođe je i film Rolanda Emmericha „Independence day: Return”, „Dan nezavisnosti: Povratak”, nastavak veoma uspješnog filma iz 1996. godine, takođe nije postigao očekivane prihode.
Međutim, u Kini se film gleda fantastično, takon da će na kraju postići pozitivne prihode.
Prema poznatim podacima, u Kinu iz inostranstva mjesečno dolaze 34 najnovija filma, pa je i to jedan od razloga zašto gledaoci u njihovim kinima još nisu prezasićeni filmovima sa specijalnim efektima, kao publika na zapadu. Filmski eksperti smatraju da će kinesko filmsko tržište i dalje ostati otvoreno, te se predviđa da će iduće godine prihodi od filmova u Kini biti veći nego u SAD.
(izvor:spiegel)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen