Sonntag, 17. Juli 2016

Lov na Pokemona: Nova kolektivna igra, zabava, zaraza, ili...?




Šta je to Pokémon GO i zašto su odjednom svi na društvenim mrežama, u tehnološkim, ali i drugim medijima poludjeli za ovom aplikacijom? Kako se koristi? Kako pronaći Pokémone i gdje se skrivaju? Zašto su odjednom sviludi za ovom igrom i da li treba postati dio Pokémanije?
Pokemon se prvi puta se pojavljuje na Nintendu 1996. godine, kao Pokemon Red, pa Pokemon Blue 1998. i tako dalje. Kad pogledate priču, u tim starim igricama dječak hoda svijetom i hvata Pokemone. Novost je da danas u 21. vieku imamo tehnologiju kojom se može virtualno simulirati takav scenario u stvarnom svijetu i na taj način ispuniti dječački san star 20 godina.
Pokémon GO se po svojim pravilima razlikuje od poznate igre Pokémon, ali nema borbe s  „divljim” Pokémonima. Da biste ih ulovili, treba na njih baciti Pokéloptu i pogoditi ih, boriti se može samo u gymu, nema razmjene Pokémona. Zbog svega toga, neki smatraju da je ova igra čudna, ali, ipak, je dovoljno zanimljiva, tako da većina zagriženih Pokémon fanova na neki način oprašta ove razlike i kompromise napravljene da bi igra uopće mogla postojati u ovom obliku. Istovremeno, zahvaljujući činjenici da koristi proširenu stvarnost, jer igra koristi realnu sliku mjesta na kome se nalazie, igračima se čini da su Pokémoni svugdje oko njih. Na taj način, igra postaje zanimljiva i onima koji se Pokémona tek mutno, ili nikako sjećaju.
Zabavno, zarazno, a obzirom na dob igrača, nikoga ne treba iznenaditi, kad nešto nešto ovako vidi na ulici.
Ova igra je globalna i može se igrati gdje god se nalazili. Igric potiče igrače da izađu iz kuće i pomaknu se, što je savremeni problem mladih. Lovci na Pokemone ignorišu kritike da su besposličari koji se bave „glupostima” i nazivaju smiješnim. Doduše, ljubitelji Pokemona priznaju da ih igra zna često zaokupiti.  Osim što služi kao trening, Pokemoni su dobra prilika za druženje i uspostavljanje novih prijateljstava, kažu ovi lovci.
Iako je u Sjedinjenim Američkim Državama bilo slučajeva kada su kriminalci na osamljenim mjestima pokušali opljačkati lovce na Pokemone, pogotovo grupi djece na licu mjesta oduzeti po desetak mobitela na jednom mjestu, fanovi iz regije se ne brinu previše. Ipak, protiv su javnih objava o mjestima zajedničkih hvatanja Pokemona.
Pa ko je razumio i koga interesuje, preuzmite aplikaciju, napunite aku mobitela i u potragu za Pokemonima. Ako ih još nema u Mostaru, kažu, već ih ima u Sarajevu. A ako ih ima u Sarajevu, brzo će i u Mostar.
Pa ko ga prije lovne…
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen