Mittwoch, 27. Juli 2016

Prije 53 godine: Katastrofalni potres u Skoplju

Skoplje, 26. juli 1963. godine, u 5 sati i 17 minuta...
Iako tada nije bilo televizije, da izvjestava sa lica mjesta, kao što je to danas sasvim normalno, bio je radio, bile su novine. Slike iz porušenog Skoplja su ostale duboko u sjećanju. Pogotovo slika željezničke stanice sa satom, koji je stao na 5:17 u vrijeme kada je zemljotres srušio veliki dio grada Skoplja...




Na današnji dan prije 53 godine Skoplje je pogodio katastrofalan potres u kome je stradalo između 1.000 i 1.100 ljudi, a najmanje 3.000 ih je bilo povrijeđeno, dok je više od 200.000 porodica ostalo bez krova nad glavom.
Skopski potres bio je jedan od najsnažnijih na tom području, a dogodio se u  5,17 sati. Jačina potresa bila je 9 stepenia po Mercallijevoj, odnosno 6,1 po Richterovoj skali i trajao je 20 sekundi, a zatim su tokom gotovo šest sati uslijedili veći ili manji potresi.
Skopski potres se osjetio na području od oko  50.000 kvadratnih kilometara, posebno dolinom Vardara.
Stara željeznička stanica u makedonskoj prijestonici je sada Muzej Grada Skoplja i predstavlja simbol te prirodne katastrofe s velikim satom koji je stao u  5,17 minuta.
Prva u pomoć građanima Skoplja došla je vojska tadašnje SFRJ, a potom su počele da stižu spasilačke ekipe i pomoć iz cijelog svijeta. U toj pomoći i kasnije izgradnji Skoplja učestvovali su predstavnici 83 naroda, pa je grad s pravom nazvan „gradom solidarnosti“, prenosi Tanjug.
Pomoć je, kako podsjećaju skopski mediji, dolazila s komunističkog Istoka i kapitalističkog Zapada.
(novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen