Sonntag, 10. Juli 2016

Euro 2016: Francuzi jurišaju na treću, a Portugalci na prvu titulu prvaka Evrope


Petnaesto Evropsko fudbalsko prvenstvo završava se večeras na pariskom Stade de Franceu, finalnom utakmicom između domaće selekcije Francuske i Portugala.
Francuzi će pred domaćom publikom jurišati na svoju treću  evropsku krunu, dok će se Portugalci u svom drugom finalu boriti za prvu titulu.
Ulogu favorita u suverašnjemm finalu imaće Francuzi, na čijoj su strani statistika i istorija.
„Galski pijetlovi“ su protivnike sa  Pirenejskog poluostrva pobijedili  18 puta u 24 susreta, od kojih dva puta u polufinalu  EP-a,  1984. i 2000. U slučaju osvajanja titule,  Francuzi bi se na vrhu liste izjednačili sa Španijom i  Njemačkom  sa po tri  naslova  evropskog prvaka.
Na Stade de Franceu finaliste će predvoditi  zvijezde  Cristiano Ronaldo i Antoine Greizmann.
Ronaldo je s Argentincem Lionelom Messijem najveća zvijezda  posljednje  decenije. Portugalac je u  Francuskoj postigao tri gola, a ukupno devet na evropskim prvenstvima,   čime se na vrhu vječne liste  izjednačio s nekadašnjom  francuskom zvijezdom  Michelom Platinijem.
Na drugoj strani,  Greizmann,  na svom prvom turniru Starog kontinenta, sa šest  golova najvjerovatnije je već osigurao titulu najboljeg strijelca prvenstva.
Portugalci su svoje jedino finale na EP-a  igrali 2004. godine kada su na domaćem terenu u Lisabonu neočekivano poraženi od Grčke.
Francuzi su prvu titulu prvaka Evrope osvojili 1984. godine, kada su, takođe, bili domaćini, a drugu  2000. godine u Belgiji i Holandiji.
(novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen