Samstag, 9. Juli 2016

Iz Mostara krenuo prvi biciklistički maraton „Tiha vožnja za žrtve Srebrenice i Žepe“






Prvi biciklistički maraton Mostar – Srebrenica, pod nazivom „Tiha vožnja za žrtve Srebrenice i Žepe“ povodom 21. godišnjice genocida u Srebrenici  krenuo je jutros u 8 sati sa trga Musala u Mostaru.
Maraton je organizovao Biciklistički klub MAS (Mostarska asocijacija sporta) uz podršku Gorske službe spašavanja – Stanica Mostar u sklopu planiranih aktivnosti, pod motom „Da se nikada ne zaboravi, da se nikome ne ponovi”.
Biciklistički maraton će se održati 9. 10. i 11. jula 2016. godine.
Prvi dan: etapa Mostar – Sarajevo
Drugi dan: etapa Sarajevo – Srebrenica
Treći dan: Klanjanje dženaze i učešće u službenom dijelu programa obilježavanja genocida
Maraton je podržao i veliki broj građana, institucija i preduzeća iz Mostara, što je bio dodatni vjetar u leđa organizaciji vožnje, za koju se procjenjuje da će trajati oko 20 sati.
Noseći transparent „Da se nikada ne zaboravi, da se nikome ne ponovi“, biciklisti su na put, dug 280 kilometara, krenuli vožnjom kroz čitav grad i polaganjem vijenaca na Šehitlucima.
Zbog bezbjednosti u saobraćaju, biciklisti će voziti pod policijskom pratnjom do glavnog grada BiH, gdje im je osigurano prenoćište u kasarni u Rajlovcu.
U nedelju, sa biciklistima iz drugih gradova, nastavljajaju vožnju do Srebrenice, gdje će 11. jula klanjati dženazu i odati počast stradalim žrtvama genocida u Srebrenici.
(Novasloboda.ba)
Foto:: Ismail Braco Čampara)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen