Donnerstag, 7. Juli 2016

Ronilaštvo: Na dnu dna


Ronilaštvo je u svakom slučaju jedna veoma opasna avantura, radilo se o sportskoj disciplini,  ili za potrebe naučno istraživačkih radova.
Na slici je ronilac u plavom jezeru Chirek-Köl na Kavkazu, na dubini od 258 metara. Pred njim je zavjesa od zelenih algi u dubini jezera koje nosi naziv „plavo jezero" i jedno je od najdubljih kraških jezera na svijetu.
Prema grčkoj mitologiji, Kavkaz je bio jedan od stubova koji su podupirali svijet. Zeus je tamo prikovao Prometeja. Rimski pjesnik Ovidije smjestio je Kavkaz u Skitiju, te ga je oslikao kao hladnu i stjenovitu planinu, koja je bila prebivalište personificirane gladi.
Danas se planina Kavkaz smatra granicom između Evrope i Azije, mjestom na kome su se vijekovima miješale kulture i čija je istorija ispisala stranice i stranice. Upravo je zato ovo ogromno područje između Crnog i Azovskog mora, te Kaspijskog jezera jedno od lingvistički i kulturološki najrazličitijih područja na Zemlji. Fascinantni Kavkaz putovanje je kroz istoriju, kulturu i prekrasne mistične krajolike.
(izvor:geo)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen