Donnerstag, 14. Juli 2016

Biljka o kojoj se priča: Smilje-Helichrysum arenarium


Smilje (Helichrysum arenarium) je mediteranska biljka iz porodice glavočika koja raste na sunčanim kamenjarima a cvjeta od juna do jula. Smilje sadrži gorke tvari, flavonoide, eterično ulje. Potiče izlučivanje želučanog soka i žuči, djeluje prouupalno. Pomaže kod nadutosti, bolest jetre i žučnog mjehura. Za inhaliranje kod tegoba u dišnim putevima.

U narodnoj medicini smilje se koristi za zaustavljanje unutrašnjih krvarenja iz nosa, pluća, probavnog sustava, liječenje kroničnog bronhitisa i protiv kašlja, ali to ni približno nije sve što se smiljem može izliječiti
U proizvodnji eteričnog ulja koriste se cvjetovi smilja, dok se u fitoterapiji koristi cijela biljka. Cvjetovi i listovi smilja sadrže jake gorke tvari, ftalide, te flavonoide. Čaj smilja ima iznimno ugodan, gotovo parfemski miris, ali gorak i neugodan okus.
Prirodno stanište smilja je Mediteran, južna Europa, može se pronaći kao samonikla biljka duž naše obale. Voli vlažno, pjeskovito tlo, cvate u kasno  ljeto i nakon cvatnje potrebno ga je obrati u protivnom biljka slabi. Kod sportskih povreda i bolova na mjesto udarca i bola možete nanijeti jednu kap ulja smilja i jednu kap eteričnog ulja paprene metvice. Djelovanje je trenutno.


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen