Montag, 4. Juli 2016

Biciklijada starom Ćirinom prugom







Povodom obilježavanja 115. godišnjice od puštanja u saobraćaj uskotračne pruge na području Hercegovine, u nedelju je na području Hutovog blata upriličena „Ćirina biciklijada“, na kojoj je učestvovalo više od 200 biciklista iz BiH i Hrvatske. 
Biciklijada je organizovana u sklopu projekta „Bicikliranjem kroz istoriju“ – Revitalizacija stare uskotračne pruge „Ćiro“, koji se realizuje uz finansijsku podršku Evropske unije. Start i cilj biciklijade bio je na Karaotoku u Parku prirode „Hutovo blato“, a vozilo se ukupno 40.tak kilometara kroz područje Parka, te uređenom makadamskom trasom bivše uskotračne pruge od Dračeva do Brštanice. Biciklisti su prošli kroz 10 tunela ipreko dva željeznička mosta, a vozili su obodom Hutova blata, s koga se pruža fantastičan panoramski pogled na Park prirode.
Na startu biciklijade sve učesnike prigodnim riječima pozdravili su predstavnici spomenutog projekta i opštine Čapljina, koji su izrazili zadovoljstvo velikim odzivom na biciklijadu uprkos velikim vrućinama, te istakli kako projekat revitalizacije uskotračne autrougarske pruge predstavlja veliki turistički potencijala za razvoj cikloturizma na području Hercegovine. Biciklisti su se na pola puta osvježili i odmorili u Brštanici kod stare željezničke stanice Hrasno, gdje su ih dočekali predstavnici tamošnje mjesne zajednice, a o Ćirinoj istoriji i njegovom značaju za južnu Hercegovinu govorio je publicista Stanislav Vukorep.
Po povratku, za sve učesnike biciklijade bio je osiguran ručak na Karaotoku
Organizaciju biciklijade podržali su Biciklistički klub Mostar, Park prirode „Hutovo blato“, hotel „Park“ na Karaotoku i voda „Leda“.
Inače, projekat „Bicikliranjem kroz istoriju“ – Revitalizacija stare uskotračne pruge „Ćiro“ finansira Evropska unija u okviru Programa Prekogranična saradnja Hrvatska – Bosna i Hercegovina, a implementira Javno preduzeće „Vjetrenica-Popovo polje“ Ravno i partneri Regionalna razvojna agencija REDAH, Regionalna razvojna agencija DUNEA, Udružen je za promociju biciklizma „Hercegovina Bike“, Turistička zajednica opštine Konavle, Turistička organizacija opštine Trebinje i opštine Čapljina, Ravno i Neum.
Projektom je predviđeno uređenje i obilježavanje biciklističke trase od Mostara do Dubrovnika i Konalava, te do Trebinja u dužini oko 200 kilometara.
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen