Freitag, 8. Juli 2016

Miris šume, smijeh i dnevni snovi pomažu u opuštanju


Idite u šumu
Šume su istinski terapijski centri. Istraživači sa  Nippon Medical School i Universiteta Chiba pronašli su da drveće i mnoge šumske biljke ispuštaju fitonicide. Samo njihovo udisanje izaziva opuštanje i stvaranje ćelija ubica u organizmu, koje imaju ulogu u odbrani organizma od virusa i tumornih ćelija. One pripadaju nespecifičnom imunitetu.
Pjevajte češće
Pjevanje djeluje veoma pozitivno na naše raspoloženje i čini nas otpornijim. Posebno je efikasno pjevanje sa nekim drugim, naprimjer u horu, jer to jača socijalne kontakte, kaže muzički istraživač iz Oldenburga Gunter Kreutz.
Hodanjem sretnije
Ko hoda žustrije, sa ispravljenim gornjim dijelom tijela, automatski podiže raspoloženje, kažu psiholozi sa Uni Witten-Herdecke, nakon testova na 39 osoba. Oni koji su hodali sretnije, tendenciozno su se sjećeli samo pozitivnih stvari, a oni koji su hodali sa oborenom glavom, osjećali su se nesretnije.
Smijite se i bez razloga
Nije uvijek potreban baš neki poseban razlog da se nasmijete. Samo povlačenje krajeva usana u prvacu ušiju pomaže stvaranju hormona sreće u mozgu, pronašli su istraživači sa univerziteta u Kanzasu. Što se češće smijete, utoliko bolje: To reducira nivo stresa i jača imuni sistem.
Sanjarite u međuvremenu
Ko se ludo bori sa traženjem rješenja nekog problema, povremeno treba da mislima skrene na drugu stranu. To opušta. Dnevni snovi podstiču na kreativnost. To su pokazala mjerenja moždanih valova, koje je proveo neurolog Andreas Fink iz Hamburga. Čovjekov duh nehotice sakuplja informacije, koje nanovo i kreativno može povezati.


(izvor:bild)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen