Samstag, 30. Juli 2016

450. skokovi sa Starog mosta u Mostaru: U nedelju 31.augusta 2016.


Tokom ovogodišnjeg tradicionalnog takmičenja „450. tih Skokova sa Starog mosta“ u Mostaru, koje će se održati u nedelju, 31. jula, u hladnu Neretvu će skočiti između 50 i 60 skakača, koliko ih se prijavilo za skokove. Međutim, tačan broj će se znati uoči samog takmičenja nakon što svi prijavljeni natjecatelji obave ljekarski pregled.
Govoreći o tradiciji skokova sa Starog mosta tijekom konferencije za novinare, koja je danas upriličena u Klubu skakača u vodu ‘Mostari’, predsjednik tog kluba i predsjednik Organizacionog odbora Skokova sa Starog mosta Semir Drljević kazao je kako tradicija skokova seže u daleku prošlost u 16. vijek, iz vremena gradnje samog mosta kada je malo ko u zajednici koja je brojala 4.000 stanovnika znao i plivati. Prvi skok zabilježen je 1664. godine, dok je formalno natjecanje  ustanovljeno 1968. godine i od tad se održava svakog ljeta.
„Budući da je rijeka vrlo hladna, ovo je dosta rizičan poduhvat i samo najvještiji i najspremniji skakači odvažiće se na skok. Skokovi se izvode u dvije kategorije: na noge i na glavu (lasta). U skokovima na noge poželjno je da skakač prilikom ulaska u vodu napravi što manji pljusak (štrap), dok je u skokovima na glavu obrnuto“ kazao je Drljević.
Prema njegovim riječima, skokovi sa Starog mosta su jedinstveni budući da se po mnogo čemu razlikuju od figurativnih skokova koji su, kako je objasnio, jedan spoj nauke i sporta i koji imaju 196 pozicija koje su jednim dijelom kombinacija sporta i nauke. Dok kod skokova sa Starog mosta ni jedan skok nije isti, postoji samo standard figura.
„I ove godine imamo jednu antikampanju skokovima, u medijima se dosta piše kako je Neretva zagađena kako nije za kupanje, međutim ja moram kazati kako su skokovi preživjeli različite carevine, kraljevine i države, preživjeće još dugo, dugo „,naglasio je Drljević, te je istakao kako su organizaciju Skokova sa Starog mosta u Mostaru pomogli Ministarstvo turizma i okolinu FBiH, Ministarstvo turizma i okoline i Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanskog kantona.
Jedan od skakača sa Starog mosta koji pripada starijim generacijama Mirsad Deda Pašić, tokom konferencije za novinar, je kazao kako se ove godine u Mostaru očekuju skakači prije svega iz toga grada, ali i veliki broj njih koji dolaze iz susjednih zemalja, Hrvatske, Slovenije, Srbije.. Deda je naglasio kako je i ove godine u stručnom ocjenjivačkom žiriju pet članova.
Najpoznatiji i najuspješniji skakač  sa Starog mosta je Emir Balić, sa 13 pobjeda, četiri druga i tri treća mjesta. Osim njega, iz starije generacije skakača treba izdvojiti Mirsada-Dedu Pašića, Benaida Kalajdžića, Jadranka i Gorana Finka, a od mlađe generacije najviše uspjeha do sada imali su Lorens Listo, Haris Džemat i Samir Zukanović.
(novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen