Montag, 2. Dezember 2013

Susret sa mimarom Sinanom

Serija o Sulejmanu

FOTO: Susret sa mimarom Sinanom

 
 
Mimar Sinan je još jedan istorijski lik, koji se pojavljuje u seriji „Sulejman Veličanstveni“. Živio je za vrijeme vladavine čak četvorice sultana: Selima I, Sulejmana I, Selima II i Murata III. Bio vjerni arhitekta sultana Sulejmana Veličanstvenog, a izgradio je čitav niz istorijskih građevina, koje su obilježile 16. vijek.
 
 
Riječ mimar je turskog porijekla, a ima značenje: graditelj, arhitekt, školovani graditelj. Od ove riječi ,kod nas je izvedena riječ neimar, koja isto ima značenje, graditelj.
Iz serije: Sultan Sulejman, sa silnom vojskom na pohodu prema Moldaviji (Rumunija), stao je ispred rijeke Prut. Dalje se nije moglo preko nabujale, divlje rijeke, a svi pokušaji da se rijeka premosti bivali su bezuspješni. Na tome mjestu vojska se morala utaboriti i čekati najmanje mjesec dana, što je uspjeh pohoda dovodilo u pitanje. Matrakči Nasuh efendija se sjetio čovjeka, koji je do tada, već nekoliko puta svojim građevinskim idejama pomogao vojsci, u pohodu na Perziju, i koji je bio sposoban da nađe rješenje za novonastale probleme. To je bio Sinan iz Agirnasa, čovjek, koga je, za svog života, Ibrahim-paša uzeo u svoju službu. Iz tih razloga bilo je potrebno posebno odobrenje sultana Sulejmana, da bi se Sinanu povjerio ovaj veoma delikatan zadatak, da sagraditi most, preko koga će cijela sultanova vojska preći divlju i nemirnu rijeku i nastaviti pohod. Sinan je taj zadatak obavio na svoj način, za svega deset dana, i tim činom stekao ogromno povjerenje Sultana.
Sinan nije izmišljen lik, kao mnogi drugi likovi iz ove serije. On je uistinu postojao, živio je u razdoblju vladavine čak četvorice sultana: Selima I, Sulejmana I, Selima II i Murata III. Rođen je kao sin armenskih klesara, pod pravim imenom Josif (1489.-1588.), a u tadašnji Carigrad dospio je kao dječak. U početku je služio u inženjeriji janjičarske vojske, i tu je je postao pravi stručnjak za gradnju svih vrsta utvrđenja, vojne infrastrukture, puteva, mostova i vijadukata. Zahvaljujući svom radu, u toku nekoliko narednih godina, Sinan je postao glavni carski arhitekt, zahvaljujući i Lutfi-paši, koji je, u međuvremenu, postavo veliki vezir. Vještine stečene u vojsci primjenjivao je na gradnju vjerskih objekata i drugih građevina.


Prvi veliki rad mu je bio Prinčeva džamija u Istambulu 1548. godine, a najpoznatiji je postao po gradnji Sulejmanove džamije u Istambulu. Projektovao je objektei u Bosni i Hercegovini, imeđu ostalih, Stari most u Mostaru, koji je izgradio njegov učenik, mimar Hajrudin 1566. godine, zatim most Mehmed-paše Sokolovića 1571-78. godine. Po nalogu velikog vezira Rustem-paše Opukovića, napravio je nacrte Karadžozbegove džamije u Mostaru, koja je izgrađena 1577.-78. godine.
Mimar Sinan je u Osmanskom carstvu, na raznim mjestima, sagradio preko 476 građevina, od koji je njih 196 još stoji nauzgor: 84 velike džamije, 52 male džamije, 57 medresa, 7 kitabhana, 17 javnih kuhinja, 20 karavan-saraja, 22 mauzoleja, 48 hamama, 35 saraja, 3 bolnice, 5 akvadukta, 8 mostova i 8 skladišta.
Od svih njegovih objekata, samo jedan objekat je bio srušen i ponovo obnovljen, onakav kakav je bio i prije, a prema njegovim nekadašnjim crtežima. Stari most u Mostaru. Mimar Sinan je umro 1588. godine, a sahranjen je u grobnici, koju je sam dizajnirao, neposredno izvan sjevernog zida Sulejmanove džamije u Istambulu, u blizini onih, koje je u životu najviše poštivao, uz sultana Sulejmana i njegovu suprugu Hurem.
U istoriji je ostao je poznat po tome, što je izgradio sve ono, što je sultan Sulejman zamislio.


Mimara Sinana tumači legenda turskog glumišta Gürkan Uygun.
Priredio: Smail Špago
 
 
NovaSloboda.ba
 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen