Dienstag, 3. Dezember 2013

Caffe luft u Mostaru


(U narednom periodu ovdje ćemo objavljivati priloge Tibora Vrančića, koji su tokom 2010. godine objavljivani na portalu Nova Sloboda, pod naslovom: „Mostar nekad i sad, Sa iste pozicije“, tekstualni prikazi pojedinih mjesta u Mostaru sa starih fotografija i foto prikaz toga istoga mjesta, slikano sa iste pozicije danas. Nove fotografije je pripremio Ismail Braco Čampara, stare fotografije potiču iz raznih arhiva, sa interneta, muzeja, štampe, do privatne sehare. Za svaku fotografiju za koju to znamo, napisaćemo izvor otkuda potiče. Autori)

Između Male Tepe i ulice Kulluk nalazi se i danas malo zdanje koje se prije zvalo „Tepica“. Prema kazivanjima, Tepicu je gradio neki Čorda, a uz plaćanje najma je tražio i dodatan uvjet da onaj koji je koristi mora najmanje dva puta godišnje očistiti šadrvan pred Koski Mehmed pašinom džamijom. Prema tome, znači da je Tepica sagrađena poslije 1781. g. Ispočetka je namjena ovog objekta bila malo priručno skladište ili ostava za stvari koje se nisu mogle svakodnevno odnositi te ponovo donositi na tržnicu. Tek kasnije je postala poznata kafana, a njen opis je lijepo prikazan još s početka prošlog stoljeća:





„To je jedan četverokutni krov, ne veći od jednog malog dućana, postavljen na četiri polukružna lûka. Nekoliko punih vreća mogu potpuno ispuniti zaštićeni prostor krova. Ipak je ova tržnica jedno od najpoznatijih zdanja Mostara, ali ne kao mjesto trgovine, već kao omiljena kafana. Susjedni kafedžija našao je ovo malo mjesto kao prikladno da ovdje u toplo godišnje doba poslužuje svoje mušterije. Tako mala tržnica nosi zgodno ime «Caffe luft» (Ova građevina je bila jedino natkriveno zdanje stare mostarske tržnice u mahali Mala tepa). Sve do 1886. g. ova kafana je bila poznata pod imenom «Tepica», a naziv «Caffe luft» dao joj je prestolonasljednik princ Rudolf za svoje prve posjete Mostaru 9.4.1886. g. Kafedžija koji je princu pružio fildžan, živi još uvijek i čuva dukat kojeg je tada dobio za svoj dobar napitak. (Robert Michel: „Mostar“, Prag, 1909. g.)

Malo niže, u blizini ove stare mostarske tržnice na Maloj tepi, vremenom se izgradila nova i veća. No, i danas će Mostarac kazati da „ide na tepu“ kada odlazi na bilo koju zelenu tržnicu i to ne samo u Mostaru.

(Tibor Vrančić)


autori:


 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen