Sonntag, 15. Dezember 2013

Divlje konje ubijaju iz helikoptera!?

Vijest je užas. Međutim, vlasti iz Australije su tako odlučile, da bi se riješili neki nagomilani problemi u vezi sa tim. Kako se kaže na kraju teksta, Nimalo simpatično, ali je bilo neophodno?

Australija

Divlje konje ubijaju iz helikoptera!?

Australijske vlasti odobrile su da se divlji konji na širokim prostranstvima ove zemlje ubijaju iz vazduha.
 
 
 
Dok divlji konji trče širokim prostranstvima Australije, na njih pucaju snajperisti iz nisko letećih helikoptera. Ono što na prvi pogled zvuči kao masakr, dio je jedne kontrolisane akcije naređene od najvišeg vrha ove države. Na ovaj način, u zadnjih nekoliko sedmica ubijeno je više od 1200 divljih konja, saopštilo je ministarstvo za poljoprivredu Sjeverne teritorije Australije.

Akcija, koliko god na prvi pogled izgledala užasna, bila je neophodna. Desetine hiljada divljih konja, koje zovu „brumbys“ žive na području Australije. Kao i kod mustanga u sjevernoj Americi, i ovdje se radi i podivljalim konjima, koji su se nekada odvojili od ljudi i samostalno žive, tumaraju i razmnožavaju se godinama, na širokim prostranstvima ove zemlje. Prirodno, u Australiji nema konja. Sada ih se nagomilalo više desetina hiljada.. Oni se osjećaju veoma dobro, i raširili su se, kako na tropskom sjeveru, tako u u planinama juga. Nigdje na svijetu sada nema toliko divljih konja kao u Australiji.

Vlastima već dugo vremena pristižu pritužbe zemljoradnika, koji imaju imanja u ovim područjima, žaleći se da im krda divljih konja jednostavno uništavaju svu ljetinu, kad pređu preko njihovog imanja. Šteta se procjenjuje na stotine miliona dolara. Oni se posebno žale da im zemljište, koja je naviklo na meke šape kengura, sada uništavaju tvrda kopita konja. Kao posljedica toga, veliki dio obradivog zemljišta postaje beskorisna stepa.

Međutim akcija koja je provedena, nije bila posljedica samo tužbi seljaka zbog erozije zemljišta, nego i u svrhu smanjenja broja i stvaranja boljih životnih uslova svim životinjama. Zbog velikog broja konja, jednostavno nestaju velike površine sa travom, kojom se hrane i kenguri i zečevi, pa se i njihov broj zadnjih godina drastično smanjuje. Takođe je snimljeno da je stotine konja u međuvremenu izginulo od iscrpljenosti, u potrazi za hranom i vodom. Iz tih razloga, konji često prodiru na poljoprivredna imanja i pri tome uništavaju usjeve. Zbog toga, mnogi podržavaju akciju odstrijela konja, od strane vlasti.
Nije baš simpatično, ali je bilo neophodno.
(izvor: SDZ)

Priredio: Smail Špago
 
 
NovaSloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen