Montag, 23. Dezember 2013

Iz stare štampe


Skokovi sa Starog Mosta

 

Poletjela i djevojka
 
 

 

Više to nije revija samo smjelih mladića nego i djevojaka! Jer ovog ljeta, u tradicionalnim skokovima sa Starog mosta u Neretvu, prvi put je učestvovala i jedna predstavnica „nježnijeg pola“. Bila je to zaista hrabra 19-godišnja Valbone Džiha iz Đakovice. Ona je skočila čak na glavu. Za ovaj odvažni „let“ s razlogom je izmamila dugotrajan aplauz više hiljada gledalaca koji su pratili ovu jedinstvenu i atraktivnu sportsko-turističku manifastaciju. Egzibicione skokove izveli su veterani Emir Balić i Sekula Mučibabić, nešto mlađi Željko Kisić, a Jadranko Fink se vinuo i sa stare zgrade pločare zu most, na lijevoj obali rijeke.

U obje takmičarske kategorije trijumfovali su poznati majstori u skokovima s mostova. Alija Ajanić je pobjedio u skokovima na noge ( greška u tekstu: na glavu), a Jadranko Fink u skokovima na glavu (greška u tekstu: na noge). Ova dvojica Mostaraca su najopasnije konkurente imali u svojim sugrađanima. Za nagrade i trofeje nadmetalo se ukupno 34 skakača iz Mostara, Banje Luke, Đakovice, Novog Sada i Zenice.

Ovaj spektakl su organizovali Turistički sacez Mostara i TV Sarajevo, u saradnji sa Društvom zsportova na vodi “Neretva”. Priređen je i prigodan muzički program. Narodni heroj Meha Trbonja kazivao je o “letačima” od prije pola vijeka i onima čiji su skokovi za pojedine ljude, borce i rodoljube 1941. godine značili i skok u život

Snimio: Miroslav Milutinović

 

(iz arhive: Enes Vukotić)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen