Montag, 16. Dezember 2013

O šipurku


 
Ovaj plod divlje ruže ili šipurak, na fotografiji načinjenoj u netaknutoj prirodi iznad Konjica podno Prenja, kao da nam želi skrenuti pažnju na sebe i potaknuti na razmišljanje o savršenosti kojoj smo okruženi. I ova biljka, kao dio prirodne harmonije, u sebi sadrži pravilne vibracije i sastojke čija konzumacija nam može pomoći u pravilnom funkcionisanju našeg organizma. Jedan od bitnih sastojaka koji izrazito utiče na jačanje odbrambenih sposobnosti našeg organizma je dobio naučno ime vitamin C. Šipurak je neprikosnoveni rekorder po količini vitamina C u svom plodu u konkurenciji svih biljaka. Ustanovljeno je da u 100 grama biljne mase šipurak u sebi sadrži i do 3000 mg vitamina C, a tek iznad njega su limun i naranča u kori koji sadrže oko 500 mg, toliko ima i plod gloga, pa dolazi paprika sa 100 mg i ostale biljke niže i mnogo niže od toga. Treba napomenuti da ovaj vitamin C dobiven neposredno iz žive materije ima mnogo efikasnije, pravilnije djelovanje, nego onaj dobivem vještačkim putem. Tu bezgraničnu mudrost djelovanja prirode možemo shvatiti na sljedećem primjeru: uzmimo zrno pšenice koje klija. Nauka je precizno ustanovila sve sastojke od kojih je sačinjena ta klica pšenice, ali njihovim spajanjem nikada se ne može učiniti da iz toga nikne divna stabljika.

(VelidGagula/fb)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen