Mittwoch, 11. Dezember 2013

Rijad Demic o Irancima na Mundijalu


Riad Demić jako dobro poznaje Irance: Razlika u kvalitetu je na našoj strani

(objavljeno u Oslobodjenju 101213)

 

Mostarac Riad Demić, nekada fudbaler mostarskog Veleža, prošle je sezone bio stanovnik Irana.


Riad Demić: Derbije u Iranu gleda 100.000 navijača

Nastupajući za Aluminium Hormozgan, igrao je protiv većine reprezentativaca ove zemlje, a mečeve najbolje selekcije posmatrao je putem malih ekrana u tri navrata.

Iranci igraju grubo

"Većina reprezentativaca Irana nastupa u domaćem prvenstvu i imao sam priliku ne tako davno igrati protiv većine njih. Osim toga dok sam igrao za Aluminium gledao sam dosta utakmica domaćeg prvenstva, kao i reprezentacije Irana", kaže nam Demić, koji je minulih dana posjetio Makedoniju gdje trenutno nastupa za Pelister.

"Irance krasi veliki patriotski naboj. Svi vole Iran, valjda usljed trenutne političke situacije i prijetnji koje dobijaju od vodećih svjetskih sila. Dosta su disciplinovani, dosta trče, ali što se tiče tehnike nisu ni blizu nama. Također igraju dosta grubo, uvijek na granici žutog kartona", dodaje nekada ljubimac navijača Veleža.

Demić je očekivano kao najveću opasnost u redovima Irana okarakterisao napadača Ashkana Dejagaha.

"Najbolji njihov igrač je bivši Džekin i Misimovićev saigrač iz Wolfsburga Ashkan Dejagah, a osim njega opasni su i Nekounam iz Esteghlala kao i Teymourian koji je svojevremeno igrao za Fulham, a sada također za Esteghlal kojeg krasi odličan udarac. Inače najbolja tri kluba u Iranu su Esteghlal, Persepolis za koji je branio Avdukić i Sepahan, koji vodi Cico Kranjčar. Većina reprezentativaca igra za ta tri kluba koji igraju važnu ulogu u azijskoj Ligi prvaka."

Demić dodaje i to kako je Dejagah velika zvijezda u Iranu, a izuzetno je popularan je i selektor Carlos Queiroz, koji ima višemilionski ugovor.

"Navijači Irana su veliki fanatici slični našim navijačima. Njihove najveće derbije posmatra po 100.000 ljudi uz veličanstvenu atmosferu."

Demić je u tri navrata putem malih ekrana u društvu saigrača Eamona Zayeda posmatrao utakmice reprezentacije Irana.

Bojkotuj Queiroza

"Dok sam bio u Iranu gledao sam meč protiv Libanona koji su riješili u svoju korist rezultatom 5:0. Dobro su igrali, ali je Libanon ipak kvalitetom daleko ispod njih. Potom su remizirali u gostima protiv Kuvajta uz dosta blijedu partiju nakon koje je javnost u Iranu smatrala da glavni igrači bojkotuju Queiroza. Kasnije su poraženi od Omana u prijateljskoj utakmici. Objektivno je razlika u kvalitetu naših i njihovih reprezentativaca debelo na našoj strani, ali daleko od toga da ih smijemo podcijeniti", dodao je Demić.

Oporavak teče željenim tokom

Pelister je prvi dio sezone u Makedoniji završio na drugom mjestu sa dva boda manje od Vardara. Demić je odigrao svega dvije utakmice zbog povrede koljena. Stradali su križni ligamenti.

"U utorak sam boravio u Skoplju na redovnoj kontroli na kojoj sam dobio zeleno svjetlo za rad punim intezitetom. U naredna tri mjeseca moram maksimalno raditi kako bih bio spreman za proljetni dio sezone", prokomentarisao je Demić.

 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen