Montag, 9. Dezember 2013

Ostaci Musale u Ljubuškom


Kulturno-historijska baština

 

Ostaci jedine sačuvane musale u BiH nalaze se u Ljubuškom
 
 
(objavljeno na klix.ba)

 

Daleko od fokusa društvene zbilje, u starom dijelu grada Ljubuškog ljubomorno čuvaju ostatke jedine sačuvane musale u Bosni i Hercegovini.
 
 

 

 

 
Musalama su nazivani otvoreni prostori na kojim su muslimani obavljali vjerske obrede u ljetnim mjesecima. Riječ je o jedinstvenom graditeljskom zdanju koje je imalo ivične zidove, mihrab, (mjesto u kojem stoji imam tokom molitve) i minber (mjesto s kojeg se imam obraća okupljenim vjernicima).
Na musalama su organizirani svi važni gradski skupovi, od sportskih aktivnosti preko kulturnih sadržaja, pa sve do masovnih okupljanja naroda. Musale su u Bosni i Hercegovni prestale sa radom dolaskom Austro-Ugarske vlasti. Sve su porušene već do Drugog svjetskog rata.
Danas je ovaj dio historije Bosne i Hercegovine jedino moguće rekonstruirati na ljubuškoj Musali. Nalazi na kraju Gožuljske mahale, uz staro mezarje koje se ne koristi već nekoliko stoljeća. Njena površina je 25x10 metara. Prostor ljubuške Musale sada je zarastao travom, šipkom i dračom.
"S malo novčanih sredstava ona bi se mogla obnoviti i vratiti svojoj funkciji", kaže nam Šemsudin ef. Germić, glavni imam u Medžlisu Islamske zajednice Ljubuški.
Optimista u određenju efendija Germić gaji nadu da će Musala u Ljubuškom uskoro biti obnovljena.
Čak su izradili i projekte njene obnove. Iz nekih njima nepoznatih razloga institucije u našoj zemlji koje vode brigu o kulturno-historijskim spomenicima, domaći i inostrani investitori, kako nam kažu domaćini, rijetko svraćaju u Ljubuški, investicije još rjeđe.
Cijeli Stari grad u Ljubuškom odiše impresivnim slikama nekad raskošnog života. Još uvijek se vide i mogle bi se obnoviti gradska kaldrma, cijele mahale iz 17. stoljeća u njihovom autentičnom izgledu.
Stari dio grada u kojem uglavnom žive ljubuški Bošnjaci svojom arhitekturom, urbanom strukturom neodoljivo podsjeća na Počitelj i na graditeljski kompleks Begovine u Stocu.
"Mi u Islamskoj zajednici smo trenutno zaokupljeni projektom izgradnje sportsko-rekreativnog omladinskog centra. Za izgradnju centra su nam potrebna značajna novčana sredstva. Pored toga radimo na sanaciji džamije na Gožlju", priča nam ef. Germić, dodavši kako tamošnja zajednica Bošnjaka nije u stanju da sama finansira ni ova dva vitalna projekta, tako da će, ukoliko se ne desi kakvo čudo, Musala morati još pričekati.
Upitan da prokomentira slike starog djela Ljubuškog u kojem i danas postoji dvadesetak javnih česama, autentičnih avlija s drvenim kanatima, zvekirima, jedinstvenim popločanim ulicama iz tog perioda i da ih usporedi sa obnovom Stoca i obnovom Počitelja ef. Germić nam je kazao kako iz dan u dan te asocijacije zaokupljaju njegove misli.
"Vjerujem da će brzo doći vrijeme kada će naš grad i kulturno-historijska baština u Ljubuškom biti dosljedno valorizirani i obnovljeni“, kazao je efenedija Germić za AA.
U međuvremenu vlasnici kuća u starom dijelu Ljubuškog, sami od sebe, polahko obnavljaju svoja imanja, vodeći računa o njihovom izgledu.

 


 

 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen