Sonntag, 15. Dezember 2013

Sahranjen Nelson Mandela

U krugu rodbine

FOTO: Sahranjen Nelson Mandela

U nedjelju popodne, u uskom krugu rodbine i prijatelja, sahranjen je Nelson Mandela. Porodica preminulog Mandele, nakon ljetošnjih nesporazuma i razmirica, ponovo se našla na okupu.  
 
 
Posljednja počast Nelsonu Mandeli, preminulom južnoafričkom borcu za mir, obavljena je u nedjelju prije podne u malom selu Qunu na jugoistoku države. Pokojniku su ukazane vojne počasti, uz muziku vojnog orkestra, te pjesmu i ples. Ceremoniji je prisustvovalo oko 4.500 počasnih gostiju iz čitavog svijeta, među kojima su bili i visoko rangirani svjetski politučari i državni gosti. Od samog početka službene ceremonije, po običaju Mandelinog naroda, čula se muzika i pjesma, plesalo se uz prisustvo mnogobrojnih znatiželjnih.
U nedelju popodne, u uskom krugu rodbine i prijatelja Nelson Mandela je sahranjen u porodičnoj grobnici. Sam čin sahrane obavljen je bez prisustva gostiju, prema ritualu Xhosa naroda, kako bi Mandelina duša našla svoj mir.
U velikom broju mjesta Južne Afrike, ceremonija poslijednje počasti praćena je na stadionima i na trgovima, putem velikih ekrana. U vrijeme Mandelinog boravka u bolnici, došlo do nesporazuma među članovima njegove porodice, pa su neki članovi porodice čak dospjeli i na sud, zbog razmirica oko budućeg Mandelinog groba, oko uticaja u Mandelinoj zadužbini, i naravno zbog zaostavštine.
Kako piše „Sunday Times”, nesporazumi su izglađeni, svako od njih je izrazio žaljenje zbog prijašnjih nesporazuma, pa se na sahrani familija ponovo našla na okupu.
(izvor:huffinftonpost.de)
Priredio: Smail Špago
 
 
NovaSloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen