Donnerstag, 12. Dezember 2013

Mostar nekad i sad (2) - Vojna pošta na Mejdanu

Vojna pošta na Mejdanu

Prva formirana mahala Mostara još za vrijeme Osmanske vladavine bila je Sinan pašina, kasnije nazvana Atik (Stara) mahala, a to je mahala u neposrednoj blizini čaršije.
 
 
Centar ove mahale je trg Mejdan, oko koga je bilo izgrađeno više vrlo značajnih javnih objekata, kao što su rezidencija guvernera, zgrada suda, Sinan pašina (Atik) džamija (1474.), hotel Orient (u kojoj se kasnije smjestila i prva građanska hercegovačka bolnica) i hamam.


Dolaskom austrougarske vlasti, Mostar sve više prihvata evropske standarde, tako se na Mejdanu, tadašnjem Rudolphplatz-u (danas Trg 1.maja), gradi Vojna pošta, svečano otvorena 6. augusta. 1878. g., a još tri godine nakon toga, 1881. g., će započeti izgradnja Časničko-činovničke kasine – oficirskog doma, koji će se svečano otvoriti 9. aprila 1885. g. (kasnije Dom JNA). Regruti, koji su služili u jednom od tri vojna logora Mostara, su s drvenim vojnim kovčezima pristizali iz svih krajeva K. & K. monarhije u Mostar.
Tako nalazimo i mnogobrojne razglednice iz tog perioda s motivom ovog objekta i trga, ali je za ove kao i razglednice s ostalim motivima Mostara zajedničko to da su sve one otposlane u svijet baš s ovoga mjesta – iz Vojne pošte.



Početkom 1900-ih, apotekar Julius Thonhauser, doseljenik iz Mađarske, na Mejdanu gradi dvospratnicu, naslonjenu odmah na Vojnu poštu, u čijem prizemlju otvara svoju apoteku.
Priredili: Ismail Braco Čampara / Tibor Vrančić / Smail Špago
 
 
NovaSloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen