Montag, 30. Dezember 2013

Proljeće, kad mu vrijeme nije!

Klimatske promjene

FOTO: Proljeće, kad mu vrijeme nije!

Gdje se krije zima? Vrijeme ovih dana sve više liči na proljeće. Evropa bilježi čudne klimatske promjene.
 
 
Trešnje beharaju u Berlinu, snijega ima samo iznad 800 metara, temperature su rekordne za ovo doba godine! Je li to već proljeće?
Meteorološka služba u Njemačkoj javlja da su od vremena od kad se bilježe vremenski podaci, na skoro svakoj drugoj meteorloškoj stanici krajem decembra zabilježene rekordne temperature. U gradu Chieming na Chieme jezeru, nedaleko od Münchena, ovih dana izmjerena je temperatura od čak 18,9°C, čime je oboren rekord od prošle godine. Zbog čega je ovako toplo, širom Evrope?
Krivci za to su cikloni niskog atmosferskog pritiska na Atlantiku, koje donose topli vazduh iz Afrike. Prosječna temperatura ovog decembra u Njemačkoj je bila 12,4°, a to je za 2,5°C više od prosjeka za ovo doba godine.
Biljni svijet cvijeta i buja, zbog osjećaja da je proljeće? Forzicije, maslačak i jagorčevina pojavljuju se normalno tek u martu, a ovih dana izbile su sa novim cvijetovima. Alpski zvjezdan, ruže i maćuhice nisu ni prestale cvjetati, jer do sada nije ni bilo mraza. A ovakvo vrijeme će ostati sve do smjene godina, prognoziraju meteorolozi. Nakon toga će doći do pada temperatura na oko 8 stepeni, snijega će biti samo iznad 800 metara, inače ostaje promjenjivo.
Ova zima još nije imala uticaja na životinje. Ptice pjevice, sjenice i brgljezi čuju se još uvijek.
A pčele? One ostaju u košnicama, jer već odavno nema polena i nema potrebe da lete, jer nemaju šta sakupljati.
Ptice selice genetski bi se trebale vraćati nazad već početkom marta! Zabilježeno je da neke vrste ptica selica preko zime više ne lete daleko prema jugu. Zadržavaju se južno, upravo u našim krajevima, do obala Jadrana, jer im životinjski instinkt kazuje da je dovoljno letjeti dotle i tu sačekati pravo proljeće, a poštediti se truda i dalekog leta.
(izvor:bild)
Priredio: Smail Špago
 
 
NovaSloboda.ba
 





 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen