Samstag, 7. Dezember 2013

Lopta Mundijala

Brazuca u bojama zabave i raspoloženja

Boje i dizajn službene lopte Mundijala, pod nazivom Brazuca, simbolizuju tradicionalnu brazilsku narukvicu, kakva se nosi u Brzilu, a asocira na zabavu i raspoloženje, što je u Brazilu vrlo usko povezano sa fudbalom.
Uz izvlačenje grupa za Mundijal 2014. godine, FIFA je predstavila i dizajn zvanične lopte, kojim će se igrati utakmice narednog Mundijala.

Loptu je proizveo Adidas, oficijelni proizviđač lopti za sva svjetska prvenstva, još od davne 1970. godine. Loptu za Mundijal 2014 prati jedna novina, u odnosu na sve dosadašnje. Ime su joj dali fudbalski navijači iz Brazila. Ime je inspirisano brazilskom kulturom. Preko milion navijača iz Brazila učestvovalo je u izboru imena i, između tri imena, Brazuca, Bosa Nova i Carnevalesca, velikom većinom od 77,8 procenta glasova izabralo ime Brazuca. Brazuca je, inače, izraz kojim se u Brazilu izražava nacionalni ponos, a označava emocije, ponos i srdačnost!
Lopta je oficijelno predstavljena u martu 2013. godine i do sada ju je oprobalo oko 600 fudbalera širom svijeta, a njom je odigrana i utakmica između Švedske i Argentine u februru, ali sa drugim dizajnom.

Tek početkom decembra, uoči izvlačenja grupa, prikazan je pravi dizajn lopte. Preko lopte su iscrtana crna krivudava linija koju prate linije crvene, plave, zelene i narančaste boje.
Boje i dizajn Brazuca lopte simbolizuju tradicionalnu brazilsku narukvicu, kakva se nosi u Brzilu, a ujedno asocira na raspoloženje i zabavu, što je u Brazilu vrlo usko povezano sa fudbalom.
I još nešto: svako dijete iz Brazila, rođeno 3. decembra, dobija jednu Brazucu na poklon.
Smail Špago
 
 
NovaSloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen