Sonntag, 22. Dezember 2013

Doživljavamo li istoriju?


Nakon 128 godina iz Sarajeva se više ne može vozom do Metkovića (Ploča)
 
 

 

Nekada je ovom prugom vozio popularni ćiro, sve do njegovog ukidanja 1966. godine. Nakon toga je izgrađena savremena, moderna, željeznička pruga, koja je bila ekeltrificirana. Uvečer su vozovi polazili iz Ploča i vozili put Evrope. Vozom se moglo stići u bilo koju tačku Evrope. Naravno uz potrebna presjedanja, gdje je to bilo potrebno. Noćnim skokom stizalo se do Beograda, Zagreba, ili Ljubljane, ali se moglo i do Skoplja, pa i do Titograda,  doduše, nakon ukidanja ćire, preko beograda. Brzi voz, sa spavaćim kolima vozio je direktno do Štutgarta.

Relacija do Sarajeva je u vrijeme Ćire savlađivana za 5 do 8 sati u zavisnosti od vrste voza, a u vrijeme nove željeznice, Olimpikom se stizalo u Sarajevo, dok bi se popila kafa. Za sat i četrdeset minuta. A u međuvremenu, između mnogih putničkih i brzih vozova, istom prugom teret su vukle stotine teretnih vozova ,od luke Ploče, prema industrijskim dijelovma Bosne i Hercegovine i dalje. U oba smjera. Sve to je bilo nekad. A sada,  kako sada stvari stoje, sve to odlazi u istoriju.

Nema više. Pod brojem jedan, ta dionica pruge prolazi kroz dvije države. Tu nije postignut nikakav sporezum da se održi željeznički saobraćaj. Putnici više neće moći do mora vozom, a ni oni sa mora u unutrašnjost. A odavno već, ne mogu ni na sjever dalje od Zenice. Željeznički putnički saobraćaj se sada odvija od Čapljine na jugu, do Zenice na sjeveru. Razmišljati o noćnom skoku vozom, do nekog centra u drugoj državi, postala je misaona imanica i ostalo samo u sjećanju željezničkih nostalgičara.

 

Za podsjećanje, kako i kada su ozgrađene pojedine dionice pruge od Sarajevo do Ploča?
 
 

 

1885 Metković - Mostar

1888 Mostar – Ostrožac

1889 Ostrožac – Konjic

1891 Konjic - Sarajevo

1942 Metkovic – Ploče

 

Nakon 128 godina ukinuta je željeznička linija od Sarajeva do Ploča. I da zabilježimo datum: 17. decembar 2013. godine

 

S pločanskoga željezničkog kolodvora otišao je posljednji brzi vlak i od sada će do Metkovića i natrag prometovati - samo lokalni vlakovi. Ostvarile su se tako strepnje željezničara i prekinuta je tradicija duga desetljećima pa Ploče i Metković više nisu željeznicom povezani s BiH.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen