Sonntag, 1. Dezember 2013

Virus bez granica

Međunarodni dan borbe protiv AIDS-a

UNAIDS, projekat Ujedinjenih nacija, kojim se koordinira svjetska borba protiv AIDS-a, ili SIDE, u svom godišnjem izvještaju, povodom 1. decembra, Međunarodnog dana borbe protiv ove opake bolestio, izvještava da je u svijetu registrovano više od 35,3 miliona oboljelih od ove bolesti.
Samo prošle godine, u svijetu je zabilježeno 2,3 miliona novoinficiranih osoba, a to je za jednu trećinu manje nego godinu prije. Jedna dobra vijest, povodom Međunarodnog dana borbe protiv AIDS-a, koji se obilježava 1. decembra. Ovo su podaci iz aktuelnog UNAIDS izvještaja. U izvještaju se, takođe, napominje da virus HIV, koji uzrokuje oboljenje AIDS, više nije smrtna presuda za inficiranog, kako je to bilo prije nekoliko godina. Sada već postoje i medikamenti i terapije, mnogo efikasnije nego ranije. Prije osam godina u svijetu je od ove bolesti umrlo 2,3 miliona ljudi, a prošle godine 1,6 miliona.

U izvještaju UN-a, alarmantan je jedan drugi podatak: Dvoje od petoro inficiranih pripadaju populaciji između od 15. do 24. godine, a i broj umrlih iz te populacije se jako povećao. Dvije trećine oboljelih su žene. Posebno je zabrinjavajuće da je najčešći uzrok smrti žena, u životnoj dobu kad su sposobne za rađanje, posljedica infekcije od ove bolesti.
Ovom bolešću posebno su pogođene zemlje u Africi, južno od Sahare. Tamo je 2012. godine bilo oko 25 miliona osoba oboljelih od ove opake bolesti, a od toga čak 2,9 miliona djece. A to je oko 90 procenata ukupno zaražene djece u svijetu.

U zadnje vrijeme, virus HIV se širi sporije nego ranije, a razlog za to su dvije stvari. U borbu protiv AIDS-a ulaže se mnogo više novca, naprimjer 2003. godine bilo je uloženo oko 3,8 milona dolara, a devet godina kasnije 18,9 miliona dolara. Ujedinjene nacije žele da se do 2015. godine ovaj fond podigne na 24 miliona dolara. Istovremeno, posvuda u svijetu terapija protiv AIDS-a je postala jeftinija. U poslijednje vrijeme. obezbjeđuje se veći broj medikamenata i terapija za područje Afrike.
Prema podacima Robert Koch instituta u Njemačkoj, u ovoj zemlji je prošle godine zabilježeno 3.400 novoinficiranih, a ukupno je registrovano oko 78 hiljada osoba sa ovom dijagnozom. Najčešći razlozi infekcije su bili seksualni kontakati, ili korištenje onečišćenih šprica kod narkomana.
(izvor: SDZ)
Priredio: Smail Špago
 
 
NovaSloboda.ba
 
 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen