Freitag, 20. Dezember 2013

Počast "preminulom čistom zraku"


Nažalost, slike su od danas, 201213 oko podne u Sarajevu i Zenici!!!???
 

 

 

Neformalna grupa mladih okupila se sinoć na gradskoj šetnici u Zenici, protestujući zbog enormnog zagađenja zraka u tom gradu.

 

Mladi su prvo minutom šutnje pokazali da je zenički zrak, sa visokim konentracijama sumpodioksida, "odavno preminuo", a potom su ponovno postavili prošlosedmični transparent tražeći opću "Odgovornost?" nadležnih.Liderima lokalne zajednice, koji snose dio odgovornosti za zagađenost zraka, namijenili su transparent s natpisom "Borba za život, a ne egzistenciju?".S obzirom da niko od zvaničnika nije se pojavio na ovom protestu, mladih Zeničani su najavili novo okupljanje za sedam dana s novim pitanjima i porukama.

Nekada je bila zakonska obaveza ugrađivati prečistače zraka na ove tornjeve, redovno mjeriti procenat zagađenosti i poduzimati mjere ako dođe do prekomjernog zagađenja. Nekada se zbog neugrađivanje prečistača nije mogla dobiti upotrebna dozvola za bilo koji objekat, a oni koji se ne bi pridržavali propisa iz ove oblasti bivali su krivično gonjeni. Šta se sad radi od svega tog? Vidi se sa slika iz Sarajeva i Zenice, danas oko podne. (fotosi 24sata.info)
 
 

 

Iz svijeta: U Pekingu su kod sličnog zagađenja vlasti naredile da se privremeno zatvori oko 100 fabrika u gradu te da se sa ulica povuče trećina službenih vozila.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen