Proljetni kupus izvrstan je na salatu,
jesenski svježi kupus pak možete pirjati ili peći u pećnici, dok
kiseli kupus možete poslužiti kao prilog uz pečeno meso ili
nadijevati njime čuvenu sarmu.
Dugotrajnim kuhanjem kupusa značajno
se smanjuje njegova nutritivna vrijednost, pa se preporučuje staviti
ga u vruću umjesto u hladnu vodu.
Divlji kupus koristili su za hranu
prastanovnici europskog obalnog područja još u pretpovijesno doba,
a stari Slaveni otkrili su postupak kiseljenja.
Opis i prijeklo
Kupus je kultivirana zeljasta biljka,
nastala selekcijom divlje biljke u dugom vremenskom razdoblju. Divlji
kupus upotrebljavali su za hranu prastanovnici europskog obalnog
područja još u pretpovijesno doba, a stari Slaveni otkrili su
postupak kiseljenja koji se održao sve do naših dana.
Dobar kupus nema velika rebra, a tanko
lišće mu je savijeno u tvrdu glavicu. Premda je poznato više vrsta
i podvrsta, u nas se koristi uglavnom bijeli, a nešto manje crveni
kupus. Postoje rane i kasne vrste. Najslađi je i najsočniji zeleni
kupus šiljastih glavica.
Energetska i nutritivna vrijednost
Kupus je vrlo popularno povrće visoke
biološke i niske kalorijske vrijednosti (24 kcal na 100 g), a
prosječno sadrži: 92,52% vode; 1,21% proteina; 0,18% masti i 2,3%
dijetetskih vlakana.
Najviše su zastupljeni: vitamin C (42
mg na 100 g) i beta-karoten (provitamin vitamina A), a zatim slijede
minerali: kalij, željezo, magnezij, sumpor i bakar. Male količine
natrija te povoljan odnos kalcija i fosfora osiguravaju maksimalno
iskorištavanje kalcija u organizmu.
Ljekovitost
Dokazano je da se sokom od svježeg
kupusa može uspješno liječiti čir na želucu i upala debelog
crijeva. Kupusom se, također, u organizam unose najaktivniji
elementi za održavanje biološke ravnoteže organizma i za obranu
organizma od raznih bolesti. Bogat je celulozom koja poboljšava
probavu, djeluje povoljno na zacjeljivanje rana te preventivno pomaže
kod prehlade i kašlja.
U našim prehrambenim navikama,
nažalost, malo se koristi sirovi kupus (svježi ili kiseli), iako je
upravo takav najbogatiji hranjivim i ljekovitim sastojcima.
Novija epidemiološka istraživanja pokazuju da redovita konzumacija
povrća iz roda kupusnjača može biti osobito učinkovita u
smanjenju rizika pojave raka. Komponente koje se smatraju
"odgovornima" za ovakvo djelovanje povrća su
fitokemikalije.
Fitokemikalije su biološki aktivne
biljne molekule koje u suradnji s vitaminima i mineralima povoljno
djeluju na zdravlje. Imaju zaštitno djelovanje na način da
učvršćuju i poboljšavaju obrambene mehanizme u organizmu. Kupus
je dragocjena namirnica zbog sadržaja tartronske kiseline koja
usporava pretvorbu šećera i ostalih ugljikohidrata u mast. To ga
čini poželjnom namirnicom za smanjenje tjelesne težine.
Kupovanje i čuvanje
Pri kupnji kupusa vodite računa o
njegovu izgledu: treba izgledati svježe i bez mrlja. Nikada ne
kupujte posušeni, uvenuli kupus, nego onaj tvrdih, sočnih i
čvrstih listova.
Proljetni bijeli kupus ima više
ovojnih zelenih listova, a unutarnji listovi su svijetlozelene do
žućkaste boje s tek započetim formiranjem glavice kupusa. Jesenski
bijeli kupus ima bijelo-žućkaste ili sasvim bijelo-zelene tijesno
priljubljene listove formirane u okrugle glavice.
Proljetni kupus možete držati na
hladnom mjestu tjedan dana, a jesenski i duže.
Crveni kupus ima male ali čvrste, tamnocrvene ili ljubičaste glavice. Kao i kod bijelog kupusa, ima ranih i kasnih sorti, a čuvanje je identično.
Na tržištu u zimskim mjesecima može se kupiti i kiseli kupus izrezan ili u glavicama, a pri kupnji pripazite da ima ugodan miris i čvrste cijele ili izrezane listove.
Crveni kupus ima male ali čvrste, tamnocrvene ili ljubičaste glavice. Kao i kod bijelog kupusa, ima ranih i kasnih sorti, a čuvanje je identično.
Na tržištu u zimskim mjesecima može se kupiti i kiseli kupus izrezan ili u glavicama, a pri kupnji pripazite da ima ugodan miris i čvrste cijele ili izrezane listove.
Priprema jela s kupusom
Kupus čistite tako da mu skinete
vanjske oštećene listove, a potom prepolovite glavicu pa skinite
tvrdi korjenasti dio koji seže do sredine. Svježi kupus izrezan,
odnosno nariban, koristite za salatu.
Proljetni kupus možete pariti ili
kuhati, poslužiti s maslacem, uljem ili češnjakom. Kasnije sorte
su pogodnije za pirjanje ili pak pečenje u pećnici.
Svježi ili kiseli kupus kombinira se u
raznim glavnim jelima s mesom kao što su kalja ili sekeli gulaš.
Zatim u raznim povrtnim juhama, s tjesteninom - kao što su domaće
krpice sa zeljem. Kiseli ili svježi kupus pogodan je za prilog
pečenoj svinjetini ili guski te jelima s umacima od junetine i
divljači. Kiseli kupus idealan je pak prilog sušenoj kuhanoj
svinjetini te kuhanim i pečenim kobasicama. Kupus se obilato koristi u domaćim
zimskim jelima kao što su jota, sarma i slično.
(izvor:coolinarka)
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen