Dienstag, 22. November 2016

Datumi: Dan zahvalnosti! Zbog čega se slavi?


Svakog četvrtog četvrtka u novembru u SAD se obilježava veliki nacionalni praznik - Dan zahvalnosti. I tako od 17. vijeka uz obilnu trpezu sa punjenom ćurkom u centru. Ali, šta zapravo Amerikaci slave ovog dana?

Kako Amerikanci Dan zahvalnosti obeležavaju svakog četvrtog četvrtka u novembru, ovaj za SAD veliki nacionalni praznik pada danas, 22. novembra. Kanađani su već proslavili svoj Dan zahvalnosti koji tradicionalno pada drugog ponedeljka u oktobru.

Dan zahvalnosti (Thanksgiving) je porodični praznik koji se obilježava u Sjedinjenim Američkim Državama, ali i u susednoj Kanadi, pa čak i u holandskom gradu Lajdenu, na ostrvu Granada i u zapadnoafričkoj državi Liberiji. 

Osim po filmovima kojima se radnja vrti oko ovog velikog (u filmovima obično haotičnog) okupljanja porodice za zajedničkom trpezom i, naravno, velikoj punjenoj ćurki sa prelivom (turkey gravy), pitanje koliko ljudi van sjevernoameričkog kontinenta (mada i stanovnika istog) zapravo zna istorijsku pozadinu ovog praznika. 

Evo nekoliko zanimljivosti da budete najpametniji u društvu... ili možda najomraženiji amerikanofil?!

Tokom istorije na Dan zahvalnosti se izražavala zahvalnost Bogu zbog dobre žetve, dok je danas praznik prilagođen modernom dobu, te svi koji slave izražavaju poštovanje Bogu, porodici, prijateljima i zahvalnost za sva materijalna dobra. 

Prvi Dan zahvalnosti - mjesto za debatu

Podaci o prvom proslavljanju Dana zahvalnosti su veoma neopouzdani. Jedni smatraju da je to bilo 1621. godine u gradu Plimut (država Masačusets), mada postoje čak i podaci koji kao prvi datum obilježavanja smatraju 8. septembar 1565. i to u mjestu Sveti Avgustin na Floridi. 

Pravilo da se slavi svakog četvrtog četvrtka u novembru ozvaničeno je 1941. godine zakonom koji je potpisao predsednik Teodor Ruzvelt.

Ko su "pilgrims"?

Sigurno ste nebrojeno puta vidjeli na filmovima predstave koje deca u školama pripremaju za ovaj praznik rekreirajući scene susreta engleskih doseljenika i starosjedioca Indijanaca. Ako se pitate na koga misle kada kažu "pilgrims" (hodočasnici), evo objašnjenja...

Jedna romatnična, druga krvava stranica istorije

Stanovnici SAD-a vjeruju u priču koja datire od jednog davnog, hladnog dana jeseni 1621. godine, kada je od stotinu engleskih doseljenika njih 46-oro jedva preživjelo svoju prvu zimu u Novom svijetu. U tim teškim trenucima pripadnici plemena američkih Indijanaca Vampanoag u državi Masačusets ih je primilo na večeru gdje su sa njima podijelili plodove svoje žetve. Tada se na trpezi, navodno, našla i ćurka. Ovi engleski doseljenici koji su sebe radi uspostavljanja jednakosti nazvali "pilgrims" (hodočasnici) ne bi preživjeli da ih Indijanci nisu naučili vještinama preživljanja, od lova i ribolova do obrađivanja zemlje i skupljanja plodova. 

Američki Indijanci su se pokazali kao izuzetni domaćini u Novom svijetu, ali poslije toga gosti i nisu pokazali preveliku zahvalnost... To je istorija SAD koju znate, a i nije previše u duhu jednog pozitivnog praznika kakav je Dan zahvalnosti koji slavi zajednicu zajedničkih kultura.

Praznik odmaranja i kalorija

Svi Amerikanci s nestrpljenjem očekuju Dan zahvalnosti kako bi se odmorili od posla i proveli trenutke sa cijelom porodicom. Običaj većine porodica je da se sva djeca okupe kod roditelja za trpezom na kojoj je neizostavna punjena ćurka sa prelivom i druge đakonije.


(izvor:nadlanu)   

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen