Samstag, 19. November 2016

Fudbalska škola “Rođenih“ po rezultatima, legendama i trenerima bila (po)najbolja na prostorima SFRJ








(tekst koji slijedi objavljen je na portalu sportske.ba)

Od sezone 1952/53 u Veležu se pažnja posvećuje radu sa mladima. Regrutovanje se vršilo na turnirima “mahalskih“ ekipa. Posebna komisija na čelu sa Haldunom Hrvićem je vršila selektiranja. Pomenimo samo neka od slavnih prezimena koja su prošla ovaj odabir: Marić, Vladić, Bajević, Matijević, Slišković, Jakirović, Njeguš, Prskalo, Bijedić, Jurić, Džemal i Mili Hadžiabdić, Primorac, Kodro, Kajtaz, Tuce, Barbarez…i na desetine drugih velikana.
Sve državne selekcije su imale po dva-tri omladinca iz redova “Rođenih“. Stevan Vilotić dugogodišnji selektor omladinske reprezentacije, u “Tempu“ pored ostalog je rekao: Nijedna fudbalska škola u zemlji nema tako uspješan i kontinuiran rad kao škola “Rođenih“. Ove riječi govore da je klub bio velik na državnom nivou, a u republičkom su se kao od šale osvajale titule i kupovi.
Sve ovo pominjemo danas kada je škola Veleža na marginama- neprepoznatljiva na onu nekadašnju. Mnogo je razloga za to, a prvo i osnovno Mostar nije onaj prijaretni. Velež je protjerivanjem sa stadiona Pod Bijelim brijegom od HVO-a i izgubio sve. Tek od nedavno je u funkciji pomoćni teren, ali šta s njim kada pedagoga tipa Repca, Džidića, Selimotića, Hrvića, Halilhodžića nema ni na vidiku…..

Velež jedini iz BiH osvojio Kvarner
Kvarner je jedan od najpoznatijih međunarodnih turnira za juniore čiji je organizator NK Rijeka, a održava se od 1953. godine. Jedini klub iz BiH koji ga je osvajao je FK Velež. Bilo je to 1974. godine, kada su “Rođeni“ sa svim pobjedama osvojili trofej. Između ostalih pao je Hajduk, Bayern i Dinamo u finalu (2:1). Sa klupe mladiće je predvodio Hrvić i Selimotić, a igrali su : Denjo, Matijević, Mulahasanović, Đurasović, J. Ništović, M. Primorac, Bolfek, Z. Mrgan, B. Primorac, Okuka, Jakirović i Hadžić.

Omladinski Kup 1989. u vitrinama “Rođenih“
Kao što su seniori Veleža igrali četiri finala Kupa-dva osvojili (1981. i 1986.), i juniori su igrali isto toliko finala, ali su tek u četvrtom pokušaju došli do trofeja. Bilo je to 1989. godine na stadionu Partizana poznatijem kao JNA. Ekipu su sa klupe predvodili legende S. Halilhodžić i Selimotić. Igrali su : Džidić, Spajić, Musa, Matković, Madunović, Pintul, Jokišić, Džafić, Juričić, Vučić (Pušić) i Begić. Treba reći da je na klupi bio Sergej Barbarez.

(Mirsad Starčević/Sportske.ba)  

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen