Mittwoch, 30. November 2016

Mostar u objektivima fotokamera – Stengel & Co.


U naslovu ovog priloga stavili smo namjerno Stengel & Co., jer se tako zvala firma Emila Stengela (1885. – 1945.) iz Dresdena, koja se bavila izdavanjem razglednica iz čitavog svijeta. Firma se u početku zvala Stengel & Market, kasnije Stengel & Engler, da bi oko 1889. dobila ime koje smo naveli u naslovu. Bavila se izdavanjem razglednica iz toga vremena. Firma je istovremeno bila izdavač, štampar i distributer, a vremenom je postala najveći proizvođač razglednica na svijetu. U početku, do 1895. godine, proizvodili su crnobijele razglednica, da bi kasnije osvojili tržište kolor razglednicama.
Prije 1900. godine firma je producirala seriju razglednica s područja Balkana, a za nas je najinteresantnije da se u toj seriji našla razglednica vrela Bune u Blagaju. Kao i sve druge razglednice, i ova je bila numerirana, vodi se pod brojem 5147, s potpisom, Mostar, Bunaquelle, Stengel & Co. Dresden, Mostar, Vrelo Bune, Stengel & Co Dresden, a sačuvana razglednica je poslata 1898. godine iz Mostara u Kladanj.
Firma Stengel & Co. postojala je do 1944. godina kada je već u toku prvog bombardiranja ovoga grada potpuno uništena.
Razglednicu Blagaja iz 1898. godine, kao i druge fotografije, mogu se pogledati u arhivi fotografija na stranici: www.cidom.org .
Priredili: Ismail Braco Čampara/ Tibor Vrančić/ Smail Špago
(novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen