Samstag, 12. November 2016

Mostar objektivima fotokamera: Jannet Newenham, Journalist On The Run (2016.)








Jannet Newenham novinarka iz Irske, boravila je tokom 2016. godine osam dana u posjeti Bosni i Hercegovini, u okviru njenog putovanja od Corka u Irskoj, do Cape Towna u Južnoj Africi, i o tome napisala jedan veoma afirmativan tekst na njenoj web stranici: „Journalist On The Run“ (Novinar na putu). Ovdje donosimo samo nekoliko interesantnih detalja oko posjete Mostaru i Starom mostu, uz njenu napomenu, da postoji barem 45 razloga da neko posjeti Bosnu i Hercegovinu.

Bosna i Hercegovina se ne nalazi baš na vrhu spiska destinacija za posjetiti. Većina ljudi jedva da zna pokazati prstom gdje se nalazi na karti svijeta, a mnogi je znaju po njenom pojavljivanju na Eurosongu.

Bosnia Herzegovina – TEN POINTS. Ireland – NO POINTS.

Prilikom mog planiranja putovanja po svijetu, od Corka do Cape Towna posjeta Bosni i Hercegovini nije bila moj prioritet. Ali kao i mnogo drugih stvari u životu, ponekad se nađete na neočekivanim mjestima, a napuštate ih puni najvećih utisaka. Nakon što sam provela osam dana putujući po ovom sakrivenom dragulju zemlje, sa narodima sa mutnom prošlošću i teškom sadašnjošću, sa nadom u svjetliju budućnost, pozivam vas da posjetite ovu zemlju što je prije moguće, da napunite svoj stomak ćevapima, a svoje srce sa novim prijateljima.
Ja ne znam nikoga ko ima stotinu razloga da posjeti Bosnu i Hercegovinu, a sa karte koju sam postavila u prilogu, vidi se da sam uspjela vidjeti samo mali dio ove zemlje. Bez obzira na to, evo mojih 45 razloga zašto treba posjetiti Bosnu i Hercegovinu. Uz to ima još nešto. Ali, ostaviću to za komentar!

Mostar, Old town

Stari most (Old Bridge na engleskom) nalazi se pod zaštitom UNESCO jedna je od najpoznatijih atrakcija u ovoj zemlji. Ovaj lijepi most nalazi se u staroj jezgri grada Mostara a datira iz vremena od prije 427 godina, dok nije uništen 9. novembra 1993. godine. Most kakav danas vidite, obnovljen je i svečano otvorem 2004. godine, tako da i nije baš tako star. Nije teško vidjeti da je Stari most, glavna atrakcija u gradu, jer zauzima počasno mjesto u gradu, a prekrasan je za posjetiti i po danu i po noći. Istraživanje starog grada je imperativ, kao i lutanje po kaldrmisanim, uskim uličicama i po prošlosti, sa puno Bazara u kojima lokalno stanovništvo prodaje svoju robu. Treba posjetiti i neku web stranicu za posjetioce Bosne i Hercegovine!

Eat cheap in Mostar

Najbolja stvar na putovanju po Bosni i Hercegovini je jeftina hrana. Međutim i to je relativno, a zavisi od toga, ko dolazi iz koje zemlje. Ako je sasvim normalno da za jedan obrok u Irskoj platite 10 eura, ovdje se u malim restoranima na ulici to može uradirti ta svega nekoliko eura. Za taj novac se možete dobro najesti, a kad su u pitanju jeftini restorani, onda je za mene Mostar na vrhu liste u ovoj zemlji- U veoma prometnom starom gradu, u koji svaki dan dolaze autobusi puni turista iz Dubrovnika, može se uvijek pronaći po neki skriveni dragulj.

Bosnian Coffee

Kafa nije samo topli napitak u Bosni i Hercegovini, to je više od rituala sa dugogodišnjom tradicijom. Služi se na tacni od bakra uz malu posudu sa šećerom, sa tradicionalnom posudom za kafu, a kada ovdje poručite kafu, to je već jedno veliko iskustvo. Jedan moj prijatelj je imao problema, jer nije znao kako piti kafu. Za to je najbolje pitati konobara, ili zamoliti za pomoć nekog lokalnog posjetioca za susjednim stolom. Kafa je mnogo više nego uživanje u toplom napitku, to je najšešće poziv na razgovor, ali i za izgradnju jednog novog prijateljstva.



(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen