Sonntag, 6. November 2016

Neobična umjetnost: Nepoznata i izgubljena istorija







Marta Minujin gradi Atinski Parthenon od zabranjenih knjiga. U originalnoj veličini. 
Umjetnica Marta Minujin, rođena 1943. godine u Buenos Airseu u Argentini, organizirala je 1983. godine akciju vraćanja knjiga, zabranjenih u vrijeme tamnošnje vojne diktature. U to vrijeme bilo je zabranjeno 25 hiljada knjiga. Od vraćenih knjiga umjetnica je izgradila „El Parthenon de libros“, Pantenon od knjiga, jednu repliku templa Parthenon sa Akropolisa. Konstrukcija templa od knjiga bila je veličine stvarnog templa u Atini, simbola zapadne demokratije. Konstrukciju je obložila primjercima zabranjenih knjiga. Umjetnica je taj čin označila kao početak povratka izgubljenih misli.
Marta Minujin planira izgradnju slične „građevine“ u Kasselu u Njemačkoj, iduće godine, na mjestu na kome je 19. maja 1933. godine u okviru „Akcije protiv nenjemačkog duha“, njemačkih nacionalsocijalista, u vrijeme Trećeg rajha, zapaljeno više od dvije hiljade knjiga. Početkom četrdesetih godina prošlog vijeka, trg na kome će Marta Minujin podignuti svoje djelo, gorilo je u plamenu, nakon što je zapaljena biblioteka od 350 hiljada knjiga.
„Pantheon of Books“, kako se projekat zove na engleskom, trebao bi podsjetiti na cenzuru i progon autora od strane nacionasocijalista i biće najveće umjetničko djelo poslije ratnog perida, a ujedno i neprocjenjivi znak raspoznavanja Svjetske izložbe umjetnosti, koja će 8. aprila iduće godine biti otvorena u Atini. Djelo umjetnice će u Kasselu biti postavljeno od 10. juna iduće godine.
Do tada mora biti sakupljeno oko 100 hiljada knjiga, kako bi bilo dovoljno materijala za gradnju, a voditelji projekta mole  da se knjige poklone, kako od strane izdavača, tako i od pojedinaca, a posebno knjige koje su i u današnje vrijeme bile podvrgnute cenzuri.
(izvor:sdz)
Smail Špago
(novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen