Samstag, 19. November 2016

Kultura nikad ne spava

Svečanosti povodom godišnjica Narodnog pozorišta u Mostaru








U Narodnom pozorištu Mostar posebnom svečanošću obilježeno je 67 godina rada i 65 godina kako je otvorena zgrada ovog pozorišta.
Bila je to prva namjenski građena teatarska zgrada u Bosni i Hercegovini poslije Drugog svjetskog rata. Svečanost je održana pod motom „Umjetnost teatarske igre” – glumački ansambl Narodnog pozorišta Mostar je kroz likove predstavnika različitih nivoa vlasti – od kantona, grada, direktora i umjetničkog direktora Narodnog pozorišta Mostar, predstavnika sindikata i Upravog odbora, kao i predstavnika onih koji su bili tu 1951. godine kada je zgrada svečano otvorena –  na duhovit način progovorio o problemima s kojima se svakodnevno susreću.
Tako su podsjetili i da zgrada NPM-a nije obnavljana 40 godina; da glumci često nailaze na neshvatanje društva da je glumačka profesija nešto više od posla i zanimanja; da umjetnost donosi slobodu; da političari kulturi možda i nisu skloni i da im nije prioritet, ali nikada nije kasno da se zapitaju kakvo je to društvo i u šta se pretvara ako se navikava živjeti bez duhovnosti. Publici su na kraju sa scene poručili: “Pozorište je bilo prije nas, a biće i poslije nas. Slavite kulturu svaki dan i noć. Kultura ne spava nikad.“
U muzičkom dijelu programa nastupili su učenici Rock School Mostar Karla Lozančić i Ivan Zovko. Program obilježavanja jubileja održan je pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša Hercegovačko – neretvanskog kantona.
Sljedeći program u Narodnom pozorištu Mostar je u ponedjeljak, 28.11. u 20 sati, kada će u „Studiju 64” glumac, poeta i boem Miodrag Miki Trifunov izvesti muzičko scenski performans „Svjedok”.

(novasloboda)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen