Sonntag, 21. Juni 2015

Visoke štikle: Uskoro bez bolova u nogama





Ako je suditi po onome što se priprema iz specijalnih obuäarskih radionica, uskoro bi štikle mogle postati udobnije, bez pratećih bolova u nogama i leđima. A sve to, zahvaljujući tehnologiji koja se primjenjuje u izgradnji svemirskih brodova.
Visoke štikle važe kao simbol ženstvenosti, a muškarci smatraju da su visoke pete vrlo sexy.
Pri tome se ne smije izgubiti iz vida da je štikla nastala u Veneciji u 15. vijeku, kao pomoćno sredstvo kako bi kod visoke vode noge ostajale suhe. Uz nošenje visokih potpetica i hod u njima, žene moraju računati na bolovima u nogama i leđima. A kako to mnoge žene kažu, visoke štikle su im najudobnije kad sjednu. Zbog toga se na fotosima iz privatnog života bilo koje zvijezde, najčešće može vidjeti da na nogama imaju patike, ili lagane papuče.
Ako je suditi po onome što govori Dolly Singh (36), uskoro bi problemi sa visokim petama mogli postati prošlost. Ova Amerikanka, koja, takođe, nosi visoke štikle, želi revolucionisati tehnologiju proizvodnje cipela sa visokim petama, i to uz pomoć tehnologije koja se primjenjuje kod izgradnje svemirskih brodova.
Jedan stručni tim od inžinjera, astronauta i ljekara pozabavio se prvo nalazima, kako bi utvrdili gdje to štikla stvara najveći pritisak. Visoke štikle pretežno su napravljene sa metalnom osnovom, tako da oko 90 procenata težine opterećuje nožne prste, a kod svakog napravljenog koraka u kičmeni stub stiže jedan šok signal.
„Dizajn dosadašnje štikle je srednjevjekovni”, zaključuje pri tome Singh.
Iz svemirske industrije pozamljeni su polimeri visokih performansi za unutrašnjost stope cipele, koja će se praviti od lagane plastike od koje se prave rakete, a čija osnova su najlon i staklena vlakna. Čitava konstrukcija stope nove cipele omogućuje da se pritisak amortizuje između pete i prstiju, tako da cipela, koliko god bila visoka, ne opterećuje stopalo.
Singh se nada da će ovaj pronalazak učiniti bespotrebnim škole za hodanje na štiklama, kao i botox injekcije protiv bolova u nogama, tako da će dan proveden u štiklama mnogim ženama učiniti podnošljivijim.
Doduše, na masovnu proizvodnju će trebati još malo sačekati, a prvi modeli na američkom tržištu će se pojaviti krajem godine po vrtoglavoj cijeni od 1.000 dolara.
(izvor:focus)
Priredio: Smail Špago
novasloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen