Freitag, 5. Juni 2015

Umjetnost, ili…? Naga umjetnica polaže jaja na Mauritiusu…



„Svaka umjetost je dobra, osim ako nije dosadna”, davno je rekao Voltaire.
Ni u kom slučaju, performansu umjetnice Milo Moire (31) iz Švajcarske ne može se prebaciti da je dosadna. A da li je ono što ona stvara umjetnost, stvar je ukusa.
S njenom tehnikom stvaranje slika pomoću jaja već se predstavila na dva velika sajma umjetnosti u Baselu i u Kölnu, i na oba mjesta je imala veliki broj posjetilaca, ali i onih koji su zbog toga dizali graju.
Razlog?
Moire njene slike stvara na platnu položenom na tlu, a boja na platno dolazi iz jaja ispunjenih bojom, koja ona posebnom tehnikom izbacuje iz vagine? I što je najinteresantnije, ili najluđe u svemu, slike nastale pvom tehnikom, već dostižu cijenu sa pet cifara, naravno u eurima.
Da bi napravila njeno najnovije djelo, otišla je na ostrvo Mauritius. Slika je nastala u podnožju jedne litice, na divljem jugu. Prava ostrvska idila od plave i zelene boje, kako Moire razmišlja o plavom Mauritiusu. Ona je ispred morskih kulisa htjela pokazati originalnost nastanka života sa „nepristrasnim pogledom na njegovo stvaranje”, uz pomoć njenog privatnog slikarskog „pribora”.
A onda se javio jedan problem?
Na tom području, umjetnica nije jedina koja polaže jaja. Pored mjesta na kome ona stvara svoje slike, prolazi put kojim kornjače odlaze do mora, kako bi polegle jaja i tako stvorile nove živote. U njihovom slučaju, to se ne zove umjetnost, nego podmladak.
Zbog toga su se oglasili aktivisti iz Društva za zaštitu životinja, sa nadom da „umjetnica” nije povrijedila prostor kretanja kornjača, a ako se to utvrdi, to bi je moglo skupo koštati.
Naravno, oglasila se i Moire sa izjavom da ona nikad, i ničim, ne bi ugrozila životinje.
A njena jaja, ispunjena farbom, potiču od kokošiju.
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen