Na današnjoj fotografiji je biljka aktuelna za
ovo doba godine. U narodu je poznata pod
nazivom hajdučka trava ili hajdučica. Ime je dobilo po tome što su je nekada
koristili hajduci za njegovanje svojih rana, za zaustavljanje krvarenja. Oni su
čak za pasom u posebnoj posudi imali uvijek istucanu i usitnjenu ovu travu,
spremnu za korištenje. Tragom te osobine ove biljke
naučnici su analizirali njene sastojke i ustanovili da se u njoj u najvećim
količinama nalazi jedna materija koju su nazvali tanin. Dakle, materija ili
supstanca koja ima osobinu da steže krv i krvne sudove, često se koristi u
kožarskoj industriji za štavljenje kože. Hajdučica spada u gorke trave, a
osobina takvih trava (tu su još npr. trava iva, lincura, kičica, pelin i td) je
da povoljno djeluje na povećano lučenje i regulaciju probavnih sokova u
organizmu, da time jača organizam, pročišćava ga. Treba napomenuti da se
napitak od ove biljke mora konzumirati nezaslađen, da bi se aktivirali svi
želučani sokovi u organizmu, da se tek pola sata poslije toga unosi hrana u
organizam.
(Velid Gagula, Konjic)
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen