Dienstag, 2. Juni 2015

Nikad nije kasno: Istrčala maraton sa 92 godine!




Harriette Thompson (92) prvo je pobjiedila je tešku bolest, a onda se upisala i u sve knjige rekorda na svijetu. Na maratonu u San Diegu, ova žustra dama stigla je na cilj nakon 7 sati 24 minute i 36 sekundi.
Jedan nevjerovatan uspjeh. Sa 92 godine i 65 dana, ona je sada najstariji maratonac svih vremena. S tog mjesta skinula je Gladys Burrill, koja je to učinila sa 92 godine i 19 dana, kada je 2010. godine istrčala maraton u Honoluluu.
Za Thompsonovu je ovo bio 16. maraton u životu. Za maraton se nije mogla pripremati, jer je njen muž bio teško bolestan i čitavo vrijeme je morala biti uz njega. Nažalost, muž joj je umro u januaru, a nakon toga i ona sama je imala problama sa nogom. Zbog toga je njena radost nakon prolaska kroz cilj bila ogromna
„Stvarno sam oduševljena da sam ovo postigla”, rekla je nakon istrčane trke.
A kako je izjavila, tokom 42.195 metara duge trke, ova bivša koncertna pijanistica, u mislima je svirala numere koje je nekad izvodila na koncertima. Trčanjem sakuplja novac za borbu protiv karcinoma, a kako kaže, da ne trči, vjerovatno više ne bi ni bila među živima.
A da li će učestvovati na maratonu sljedeće godine? To stoji zapisano u zvijezdama.
Super baka u to nije još sigurna…
Smail Špago
novasloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen