Samstag, 20. Juni 2015

Nekada ribarsko selo, danas selo duhova






Napušteno ribarsko selo na ostvrvu Gouqi već dugo je bilo zaboravljeno, a onda ga je slučajno ponovo otkrio jedan fotoreporter.
Ostrvo spada u grupu od 394 ostrva poznata kao ostrva Shengsi, koji formiraju Zhoushan arhipelag u Hangzhou zalivu u Kini. To je najveći arhipelag u Kini, koji se dugo vremena oslanjao na svoju primarnu industriju, u koju spada i ribolov. Razvojem sekundarne i tercijarne industrije, ekonomska osnova Zhoushana je prepuštena sama sebi. Mnoga ribarska naselja su ostala napuštena. A jedno od najbolje očuvanih sela ostalo je ovo na ostrvu Gouqi.
Shensgsi ostrva su, inače, vrlo popularna turistička destinacija u Kini, ali još uvijek i važno područje za ribarstvo, tako da ih u zimskim mjesecima posjeti više od 100 hiljada ribara. Ostrva Shengsi i Sijiao posebno, zbog svoje subtropske klime pogodna su za kupanje. Prirodni grebeni, hridi, topla voda, privlače svakodnevno veliki broj turista. Fotograf koji je posjetio je ostrva Shengsi ove godine, umjesto uobičajenih slika pješčanih plaža, napravio je jedno fascinantno otkriće.
Ostrvo Gouqi napušteno je i ostavljeno da se samo vrati prirodi. Bršljan i ostale biljke sa ostrva, lagano ga otimaju i vraćaju prirodi. Biljke su već preuzele čitave strukture.
Na ostrvu niko ne živi već duže vremena. Nekada je ovo područje bilo omiljeno boravište ribara tokom zimskog perioda. Zhoushan je nekada imao najrazvijenije ribarstvo u čitavoj Kini. Ali, vremenom, zagađenje vode je pobilo riblji fond, što se odrazilo i na lokalno ribarstvo. Mnoga ribarska sela, kao što je i Gouqi, napuštena su, ljudi su otišli trbuhom za kruhom, nalazeći poslove u drugim granama privrede, uglavnom u turističkom području oko rijeke Yangtze. Od svih 394 ostrva u ovom arhipelagu, danas ih je još samo 18 nastanjeno.
O tome svjedoče i ove nevjerovatne slike, o ljepoti sela koje se nalazi vrlo blizu turističkih lokacija.
Za sada, ostaci ovog sela su još uvijek mirni i netaknuti od strane ljudi.
(izvor:nature.winmp)
Priredio: Smail Špago
novasloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen