Samstag, 6. Juni 2015

Uoči finala Champions league: Tri aktera, tri priče





Priču bi najlakše bilo započeti i završiti sa udarnim triom FC Barcelone: Messi, Suarez, Neymar. Ali, zašto priča ne bi počela triom iz „Stare dame“: Buffon, Pirlo, Tevez. Ili, sa još jednim triom iz Barce: Iniesta, Xavi, Alves. Moglo bi se ovako kombinovati, sve dok se ne iscrpe i sastavi i rezerve. Sve as do asa.
Finale će u svakom slučaju obilježiti tri igrača iz oba sastava, čovjek sa druge galaksije Lionel Messi, gigant među stativama Gigi Guffon, i jedini domaći igrač na stadionu u Berlinu, golman Barce, Marc-Andre ter Stegen, svaki sa svojom pričom.
Lionel Messi igra fudbal kao niko prije njega. Na velikom finalu u Berlinu, on će sam sebe krunisati. Čovjek bez puno priče. Ne voli svjetla pozornice. Tako je bilo uvijek. Tek odnedavno je pokazao prve tattooe, samo na listu i na podlaktici, što je znak da neće redukovati svoju igru. Kad u subotu veče istrči na teren Olimpija stadiona u Berlinu, na utakmici će učiniti sve, kao najveći sportista sadašnjice. Rekord do rekorda, još uvijek zagonetka početa čudom od djeteta, već punih 27 godina. Pođimo redom: 286 golova u španskoj ligi, od toga 24 hattricka, 77 golova u Champions League, 73 gola za Barcelonu u sezoni 2012/13. Zatim 50 golova u jednom prvenstvu, 34 gola u kupu u jednoj sezoni, 91 gol u jednoj sezoni, 5 golova Bayer Leverkusenu u jednoj utakmici. Slijedi 4 puta zaredom najbolji strijelac Champions League, 4 puta zaredom najbolji fudbaler na svijetu. Brojke od kojih glava boli, naročito protivnike. Ove godine je u situaciji da uzme triple, nakon prvenstva i kupa u Španiji, još i pokal lige šampiona. Jedino gdje je još ostao kratak, reprezentacija je Argentine.
Gigant Gigi, Gianluigi Buffon, golman Juventusa je najblistaviji igrač predstojećeg finala. Ruke koje će zaustaviti udarce Messija, Neymara i Suarezza su duge, uske i brižljivo manikirane. Ruke, kao kod pijaniste, pripadaju Gigi Buffonu (37), svjetskom šampionu iz 2006. godine, šestostrukom prvaku Italije, pobjedniku kupa UEFA i dvostrukom pobjedniku kupa Italije. O finalu govori sa oprezom i kaže da su šanse njegove ekipa oko 30 posto, pri čemu sve na njemu odiše smirenošću, a u elegantanom službenom klupskom odijelu krije se 191 centimetar opuštenosti. On u javnosti, kao na terenu, ne gestikulira temperamentno. Vaga svaku riječ, pa čak su i njegove ruke sasvim smirene. Sve je pod kontrolom. To je odraz njegove klupske discipline. Momci poput njega rijetko nastaju u pogonu super zvijezda koje su predviđene za protivnike, kao što su Messi, Neymar i „bad boy“ Suarez. Prije jedne decenije, odlučni momci su nosili nadimak Titan, kao što je bio Oliver Kahn. Gigi je zavrijedio nadimak Gigant, ali on se nikad ne uzbuđuje. Slično kao nekada Dino Zoff, Gigijev prethodnik, i u Juventusu i u reprezentaciji Italije, koji je jedini italijanski igrač koji je do sada postao i svjetski i evropski prvak. Dino je kasnije trenirao Gigija Buffona na golu reprezentacije. Gigi nema ništa protiv jednog finala, protiv Messija, Suareza i Neymara? Supertip. On je sa Juventusom osvojio sve. A šta je to baš sve?
Treći akter nema iza sebe cifre kao prethodna dva aktera finala. Golman Marc-Andre ter Stegen (23), pomalo čudnog prezimena, dokazao se svojim odbranama u matičnoj Borussia Mönchengladbach, i prošlog ljeta je otišao u Barcelonu. Poziv koji se ne odbija. Iako je znao da na golu Barcelone stoji nazamjenljivi Claudio Bravo (32). Prošle sezone branio je za Barcelonu sve utakmice španskog kupa i Lige šampiona. U domaćem prvenstvu nije ni jednom stao na gol. Takav je nekako ispao sporazum o poziciji na golu Katalonaca. Pred početak sezone, Ter Stegen je imao problema sa lumbalnim dijelom kičme. Morao je pauzirati nekoliko sedmica. Golman Bravo je stao na gol i u osam utakmica nije primio ni gola. Ostao je na golu u domaćem prvenstvu.U isto vrijeme, Marc je sa puno uspjeha branio u domaćem kupu i u Ligi šampiona. Njegova velika prednost kao golmana je dobra igra sa obe noge, što je za jednog golmana prava rijetkost. Zbog toga je osvajio prave simpatije i struke i navijača, pogotovo zbog tačnosti pasova kod izbijenja lopte i pravovremenog upošljavanja suigrača. A to se u domovini čiste igre posebno cijeni. Marc-Andre ter Stegen je pravi nasljednik Olivera Kahna i Manuela Neuera. Uz jedan fudbalski kuriozitet. Golman koji je ove sezone veoma uspješno branio protiv Manchestera, PSGa, Bayerna i Juventusa, nikada nije branio protiv Levantea, Elchea ili Granade.
Momci nek je sa srećom.
Pobijediće bolji!
Smail Špago
novasloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen