Freitag, 19. Juni 2015

Ishrana: Šta ćemo jesti u bliskoj budućnosti?



Nekoliko pitanja i odgovora koji nam daju objašnjenja za ova pitanja.
Da li će insekti biti upotrebljeni kao sredstvo za borbi protiv gladi u svijetu? Šta će se jesti u bliskoj budućnosti? Šta govori protiv toga da ljudi jedu insekte? Sve su to pitanja, kojima se bave stručnjaci iz oblasti hrane i prehrabmenih proizvoda, u sklopu programa borbe protiv gladi u svijetu.
Odgovor stručnjaka je jasan: Insekti sadrže masnoće, vitamine i mineralne materije, a bogati su proteinima. U odnosu na konvencionalno stočarstvo, njihov uzgoj zahtijeva manje vode i površine za proizvodnju stočne hrane. I što je, takođe, važno, pri tome nastaje puno manje otpadnih gasova.
A zašto je to tako?
Insekti su vrlo eficijentni predstavnici recikliranja hrane. Za proizvodnju jednog kilograma insekata potrebno je 1,7 kilograma hrane, dok je za povećanje težine konvencionalnih životinja za samo jedan kilogram potrebno 5 do 10 kilograma hrane. Osim toga, neke vrste insekata za svoju prehranu koriste kuhinjski i drugi organski otpad.
Ne zvuči baš kao želja za dobar tek?
U Aziji, Africi i Južnoj Americi skoro dvije milijarde ljudi u svom jelovniku imaju insekte, kao što su buba švabe, skakavci i vodene bube, ne zato što nemaju šta jesti, nego što im je to ukusno.
Šta je sa Evropom i ostalim dijelom svijeta?
Nekada se u Njemačkoj jela supa od gundelja, ali je taj običaj davno zaboravljen. Sve u svemu, u ovim dijelovima svijeta već i pogled na nešto slično u tanjiru izaziva gađenje.
Poznato je da se u SAD u neke vrste musli pločica dodaje prah od cvrčka, a nekako je malo lakše zagristi u nešto, nego prinjeti kašiku u usta sa nečim takvim.
Kako izgleda i kakvog je ukusa hrana od insekata?
Na pojedinim seminarima, ili prigodnim izložbama, nude se burgeri napravljeni od insekata, kao i keksi spravljeni sa larvama brašnenog moljca.
Oni koji su to kušali, kažu da je vrlo ukusno.
(izvor:spiegel)
Priredio: Smail Špago
novasloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen