Donnerstag, 24. Juli 2014

Double O Arch u SAD kao Hajdučka vrata na Čvrsnici

U nacionalnom parku Arches u Utahu, SAD posjetioci se najčešće zadržavaju pored kamenog luka pod imenom Double O Arch i pitaju se: Ko je ovo isklesao?



To je pješčana stijena nastala tokom milenijuma kao posljedica erozije. Naučnici, koji su istraživali ovaj prirodni fenomen tvrde da ovakvih stijena ima širom svijeta. Ovakve prirodne tvorevine nastajale su kroz zajedničku igru vjetra, kiše i gravitacije. Na pojedinim mjestima u stijeni izražen je veći pritisak, jači od snage erozije, pa se sve ovo i održalo vijekovima ovako kako izgleda.

Dok se na Double O Arch u Utahu radi o pješčanoj stijeni, na našoj Čvrsnici postoji sličan prirodni fenomem. Hajdučka vrata. Dobila su ime, jer se smatralo da su nekada kroz njih prolazili samo hajduci. Daleko od bilo kakvih komunikacija. Dostupna samo pješke, izrazitim ljubiteljima planine i planinarenja. Na obroncima Dive Grabovice. Trideset pet kilometara od Mostara.

Hajdučka Vrata (2000 m/nv), nalaze se na istočnom dijelu planine Čvrsnica. To je prirodni fenomen, neopisive ljepote. Hajdučka vrata su vijekovima stvarali prirodni uslovi na tom mjestu. U stvarnosti, to je kameni prsten, kroz koji prolaze vjetrovi, a nalaze se na rubu kanjona Dive Grabovice. Sa Hajdučkih vrata pružaju se vrlo lijepi pogledi na Veliki Kuk, Mezića stijenu, Pestibrdo, Čabulju, Prenj. Jednom riječi, mjesto sa najljepšim pogledom, mjesto na kome zastaje dah. Mjesto koje se posjećuje jedino uz prethodnu pripremu i dobru kondiciju.

A vrijedi ga barem jednom posjetiti.

Smail Špago

http://novasloboda.ba/double-o-arch-u-sad-kao-hajducka-vrata-na-cvrsnici/

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen