Dienstag, 8. Juli 2014

Pogled na statistiku uoči utakmica polufinala

Pogled na statistiku uoči utakmica polufinala

 

U polufinalu igraju Brazil protiv Njemačke i Argentina protiv Holandije.

Ove četiri ekipe su među onima koje imaju najveći broj učešća na Svjetskim prvenstvima. Brazil je na Svjetskim prvenstvima bio učesnik 20 puta, tj. bio je na svakom do sada odigranom, Njemačka 18 puta, Argentina 16 i Holandija 10 nastupa.
Prije polufinala rekorder po broju utakmica na Svjetskim prvenstvima je Njemačka sa 104 utakmice, iako nije učestvovala na prva dva svjetska prvenstva, 1930. i 1934. godine. Brazil je, i pored toga što je bio na svih 20 prvenstava, do sada odigrao 102 utakmice. Argentina je na 16 prvenstava odigrala do sada 74 utakmice, a Holandija na 10 prvenstava 43 utakmice. Na ove brojeve svakoj reprezentaciji trebaće nakon ovog Svjetskog prvenstva dodati još po dvije utakmice, jer će svaka od njih do kraja odigrati odigrati još po dvije utakmice.

Prikazani brojevi daju mogućnost analize sa raznih aspekata. Ako je suditi po dosadašnjim ušešćima Holandija je svaki  put kad je bila u polufinalu došla u finale, ali nikad nije bila pobjednik. Slično je i sa Argentinom. Ona je 4 puta došla do polufinala i sva četiri puta je ušla u finale, ali je od toga dva puta bila svjetski prvak, a dva puta druga. Ovog puta ta tradicija će sigurno biti prekinuta, jer samo jedna od ove dvije reprezentacije ide u finale.
Situacija je komplikovanije što se tiče Brazila i Njemačke. Brazil je od 10 učešća u polufinalu čak 7 puta otišao u finale, a pobjednik bio 5 puta. Njemačka je od 12 polufinala također 7 puta došla do finala, ali je pobjednik bila samo 3 puta. I Brazil i Njemačka imaju dosta iskustva u borbi za 3. mjesto. Naravno, kao i za drugi par ovogodišnjeg polufinala, vrijedi da će samo jedna ekipa otići u finale.
Na Svjetskim prvenstvima i pored toliko ušešća, ove dvije reprezentacije sastale su se samo jednom. U finalu svjetskog prvenstva u Japanu/Južnoj Koreji, 2002. godine, kada je Brazil pobijedio sa 2:0. Ukupno su odigrali 21 utakmicu, Brazil je dobio 12, Njemačka 4, a nerješeno je bilo 5 puta.
Argentina i Holandija su se češće sastajele na Svjetskim prvenstvima, čak 4 puta, od toga jednom u finalu, u Argentini 1978. godine, kada je na domaćem terenu Argentine bila bolja pobjedom od 3:1 na produžetke. Jednom su se sastali u četvrfinalu, 1998. godine u Francuskoj, kad je pobjedila Holandija sa 2:1, a još dva puta su igrali i istoj grupi, 1974. u Njemačkoj, kada je bolja bila Holandija sa 4:0, te 2006. godine, opet u Njemačkoj, kada je bilo nerješeno 0:0. Ove dvije reprezentacije su se do sada sastajale ukupno 8 puta, a skor je u potpunosti u korist Holanije, koja je pobjedila 4 puta, Argentina samo jednom, uz 3 puta  nerješeno.
Po ovoj statistici u finalu bi se ove godine trebali sastati Brazil i Holandija, a ako se to desi, onda je situacija potpuno izjednačena. Od 11 susreta do sada, po 3 pobjede imaju i jedni i drugi, uz 5 nerješenih utakmica i gol razliku 15:15. Dakle jedna potpuna neizvjesnost.
Međutim, ovo je četvrto Svjetsko prvenstvo uzastopno da Njemačka dolazi do polufinala. Brazila nije bilo u polufinalu na zadnja dva prvenstva, Argentina nije bila u polufinalu od  Italije 1990. godine, a Holandija je prije 4 godine u finalu izgubila od Španije. Nekim reprezentacijama na ruku ide statistika, drugima konstantnost forme. Po toj statistici bi ovogodišnje finale trebalo biti evropsko. Međutim, daljnju analizu ćemo nastaviti nakon utakmica polufinala.  

A tada će se znati malo više.






Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen